Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вътрешният министър намекна, че МВР ще продължи граничните проверки за неплатени глоби


Христо Терзийски по време на протеста на полицаите на 8 ноември в София
Христо Терзийски по време на протеста на полицаите на 8 ноември в София

Върховният административен съд (ВАС) е наредил на МВР да преустанови масовите проверки на шофьори за неплатени глоби само на двата пункта на гръцката граница – „Кулата“ и „Илинден“, но решението не засяга останалите. Това се разбра от лаконичен коментар на вътрешния министър Христо Терзийски пред Нова телевизия в петък.

„Ние сме длъжни да изпълним всяко едно съдебно решение, но първо искам да отбележа, че това съдебно решение касае три гранични контролни пункта и това са само пунктовете на гръцката граница. Ние сме категорични. Но решението на ВАС ни дава много добри насоки – явно имаме пропуски при изготвянето на нашата нормативна база“, каза той без да коментира констатацията на ВАС, че с тези проверки МВР нарушава конституционно гарантирани човешки права.

Става въпрос за окончателно определение на върховните съдии Соня Янкулова, Весела Андонова и Полина Богданова по дело, заведено от срещу започналата през пролетта практика на полицията да спира и проверява всички коли, пътуващи от и за Гърция.

Цитирайки трайната съдебна практика на Конституционния съд, Европейския съд по правата на човека и Съда на Европейския съюз, ВАС прие, че „обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“.

„Ние не го правим с цел някой да го спрем да не отиде в Гърция на почивка, приоритет на министерството е пътната безопасност. Не е за глобите – целта е глобите да дисциплинират шофьора, така че той да кара много по-сокойно и внимателно. Броят на жертвите на пътя, може би над 85-90%, е от несъобразената скорост, а това, което даваме като глоби и връчваме на границата, са над 90% електронни фишове за скорост“, заяви още Христо Терзийски в петък.

Тази пролет полицията започна да спира от движение колите и да отнема книжките на неизрядни водачи, ако са натрупали неплатени наказателни постановления и нямат възможност да ги платят на място на границата. Заради масовите проверки на двата пункта се оформяха километрични опашки през лятото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG