Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС заплаши с нови санкции Беларус след смъртта на протестиращ


Хиляди хора в Беларус запалиха свещи и поднесоха цветя в памет на Раман Бандаренко
Хиляди хора в Беларус запалиха свещи и поднесоха цветя в памет на Раман Бандаренко

Европейският съюз (ЕС) заплаши с нови санкции Беларус и осъди насилието на силите за сигурност над протестиращи. Реакцията идва след смъртта на 31-годишен мъж, който почина след побой, нанесен според свидетели от маскирани представители на силите за сигурност.

„Това е възмутителен и срамен резултат от беларуските власти, които не само са пряко и жестоко репресират собственото си население, но и са създали среда, в която могат да бъдат извършени такива беззаконни насилствени действия. По този начин не само се отнемат основните права и свободи на белоруския народ, но не се зачита и правото [на хората] на живот“, каза говорителят на ЕС по въпросите на външните работи Петер Стано.

„ЕС вече наложи санкции на 55 лица, отговорни за насилствените репресии и сплашване, и е готов да наложи допълнителни санкции“, добави Стано. Той изрази „най-дълбоките съболезнования“ на ЕС към семейството и приятелите на Раман Бандаренко, който почина в болница в Минск.

Смъртта на 31-годишния мъж е настъпила след като е отведен от неизвестни мъже на 11 ноември. Според свидетели мъжете са били маскирани, в цивилно облекло и без обозначителни знаци. Те са дошли на мястото, където се е случил инцидента, за да махнат лентичките в бяло и червено, символ на протестите срещу Александър Лукашенко в Беларус.

Последвал е конфликт и маскираните мъже са качили няколко души, сред които и Бандаренко, в миниванове, подобни на тези, които използват силите за сигурност. След повече от час мъжът е приет в спешно отделение с тежка травма на главата и е починал.

Според версията на Министерството на вътрешните работи на Беларус е получен сигнал за сбиване между неизвестни лица и когато полицията е дошла на мястото, е повикана линейка, която да закара ранения Бандаренко в болница.

Опозиционната лидерка Святлана Циханоуска описа Раман Бандаренко като „герой“. „Той стана жертва на липсата на човечност и терора на режима само защото беше активен беларуски гражданин, стремящ се към свобода“, каза тя.

На смъртта на Раман Бандаренко реагира и външният министър на Литва Линас Линкявичус. „Удивителен цинизъм, жестокост на режима и неразбиране на стремежите на хората за промяна“, написа той в Туитър.

Протестите в Беларус започнаха след президентските избори на 9 август. Хората смятат, че изходът от тях е бил фалшифициран от властите в полза на Александър Лукашенко, който е начело на страната от 26 години. Оттогава част от основните фигури на опозицията бяха екстрадирани от страната, Циханоуска живее в Литва под закрилата на местните власти. Хиляди протестиращи бяха арестувани. Сигналите за насилие са многобройни. Има убити протестиращи.

В отговор на насилието над протестиращите САЩ, Европейският съюз и Обединеното кралство наложиха санкции над Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG