Връзки за достъпност

Извънредни новини

Армения предава територия на Азербайджан. В знак на протест жители запалиха напуснатите си къщи


Някои жители на региона Калбакар в Азербайджан запалиха къщите си, след като ги напуснаха, за да не могат да бъдат ползвани от други.
Някои жители на региона Калбакар в Азербайджан запалиха къщите си, след като ги напуснаха, за да не могат да бъдат ползвани от други.
Арменци палят къщите си и напускат града, върнат на Азербайджан
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

В неделя, 15 ноември, Армения започва да предава територия на Азербайджан като част от мирно споразумение, с което приключи 6-седмичната война за региона Нагорни Карабах.

Жители на Калбакар в Азербайджан напуснаха домовете си ден по-рано, като някои ги запалиха в знак на протест, съобщават международните агенции. През 90-те години в този регион живеят основно етнически азери, които са прогонени от арменците след разпадането на Съветския съюз.

Много арменци посетиха манастира Дадиванк, който ще стане част от територията на Азербайджан. В събота около него се бяха позиционирали руски отряди, които следят за мирното предаване на територията.

Манастирът Дадиванк
Манастирът Дадиванк

Според Кремъл президентът на Русия е казал на Азербайджан да защитава християнските храмове в Нагорни Карабах, след като премине под контрола на предимно мюсюлманската нация.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е поел ангажимент да се грижи за църквите и манастирите, се казва в изявление на пресцентъра му.

Връщането на региона Калбакар и на още два регион на Армения през следващите 20 дни е ключова част от сделката, постигната благодарение на дипломатическите усилия на Русия. Тези райони бяха под контрола на арменски сепаратисти от приключването на предишната война в района през 1994 г.

Конфликтът тази година доведе до смъртта на близо 5 000 военни и цивилни и от двете страни. Въпреки това споразумението, което беше обявено на 10 ноември, не беше прието от много арменци, които смятат, че то позволява на Азербайджан да запази прекалено голяма част от Нагорни Карабах.

Сделката включва и участието на 2 000 руснаци, които ще следят за спазването на мира. Първите 200 пристигнаха в Армения непосредствено след обявяването на споразумението.

Нагорни Карабах официално е част от Азербайджан, но населението му е предимно арменско и се самоуправлява, след предишните военни действия през 90-те години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG