Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина генералният директор на БТА Максим Минчев


Максим Минчев
Максим Минчев

След кратко боледуване почина генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Максим Минчев. Екипът на БТА изказва съболезнования на семейството и близките.

"Ще го запомним като рядко добър, работлив и обаятелен човек", пишат колегите му. Причината за смъртта не се съобщава.

Минчев е начело на БТА от 2002 година, като "отстояваше позициите за истинските, проверените, достоверните новини и считаше агенционната журналистика за един от последните им бастиони", пише Медиапул.

Премиерът Бойко Борисов също изрази своите съболезнования. „Доказан и уважаван журналист, с богат професионален опит и винаги воден от стандартите на професията. Бог да го прости и поклон пред паметта му!“, се казва в изявление на Борисов, изпратено от правителствената информационна служба.

"Смъртта на Максим Минчев е голяма загуба, напусна ни един талантлив журналист, истински професионалист, честен човек и предан приятел! Той остана докрай верен на мисията на отговорната журналистика, скърбя дълбоко за неговата кончина. Светла да е паметта му!", казва председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, съобщиха от неговия екип.

Максим Минчев е роден на 5 юни 1953 г. в София. През 1972-1976 г. завършва специалност "Журналистика" във Лвовския университет в Украйна, тогава СССР. През 1983-1986 г. учи специалност "Педагогика" във Военната академия "Георги Раковски" в София. През 1993-1996 г. е стипендиант към щаб-квартирата на НАТО в Брюксел.

От 1991 г. е член на Управителния съвет и пресдиректор на Атлантическия клуб в България, членува и в УС на Евроатлантическата асоциация за международна политика и сигурност.

След като става генерален директор на Българската телеграфна агенция, той е неколкократно преизбиран, оставайки несменяем на този пост. През 2016 г. става генерален секретар на NAWC (Световен съвет на информационните агенции). През 2016 г. става президент на EANA (Асоциация на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа) и BSANNA (Асоциация на информационните агенции от Черноморския регион), пише "Сега".

Членуваше и в Съюза на българските журналисти, в Международната организация на журналистите, в Съюза на българските писатели. Работил е като заместник-главен редактор в програмата "Христо Ботев" на БНР, както и като редактор и водещ в Радио Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG