Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трябва да изглежда, че нямаме проблеми". Как Орбан държи медиите под контрол


Виктор Орбан
Виктор Орбан

Казвали са им не само какво да отразяват, но и как да създадат у зрителя отношение към новината, което да съвпада с това на Виктор Орбан. Става дума за журналистите в унгарската държавна медийна група (MTVA), която включва телевизионни канали, сайтове и радио.

Записи и вътрешни имейли на тази медийна група бяха получени от унгарската служба на Радио Свободна Европа. От тях става ясно, че от репортерите не се очаква да представят неутрално новините, както го изисква журналистическата професия, а обратното - да ги показват в определена светлина.

„Сигурен съм, че никой няма да бъде изненадан да чуе, че не опозиционната листа има подкрепата на тази институция [държавната медийна група]“, е записан да казва Балаш Бенде, отговорен редактор в MTVA. Думите са изречени преди европейските избори през 2019 г.

„Трябва да се създава съдържание в съответствие с подходящия тон, метод и насока, главно за мигрантите и Брюксел. Ако някой не е готов да работи при тези условия, е свободен да си подаде оставката веднага“, се чува да казва той в изтекъл запис, получен от унгарската служба на Радио Свободна Европа.

Записите, както и вътрешни имейли и свидетелства на журналисти, показват, че репортерите са били инструктирани да заемат критични позиции например спрямо проблемите на мигрантите, ЛГБТ общността и климатичните промени.

"Целта на целия театър"

Изтеклите имейли показват, че отразяването на пандемията от COVID-19 в унгарските държавни медии също се е подчинявало на стриктни правила. Целта е била да изглежда, че Унгария се справя с кризата по-добре от другите държави.

„Целта на целия театър е да изглежда, че нямаме толкова проблеми, колкото има другаде“, пише във вътрешна кореспонденция с инструкции за отразяването на кризата редакторът Миклош Беренией.

Сред другите инструкции, давани от редакторите, е когато има скандал, в който е замесен европейски политик, представител на партия от лявата част на политическия спектър или с леви убеждения, задължително да бъде посочвано, че той е „ляв“. Ако политик с десни убеждения е замесен в скандал обаче инструкцията е била той да не се означава като „десен“.

В имейл, изпратен до цялата редакция, главният редактор на MTVA Злот Немет е наредил френският президент Еманюел Макрон да не бъде описван като центрист, а като „бивш социалистически министър“.

"Това беше моделът"

Преди парламентарните избори в Унгария през април 2018 г. журналистите в унгарските държавни медии са получили инструкции да публикуват или излъчват поне по една „история за миграция“ всеки ден, твърди репортер, който по това време е работил там. Той говори с унгарската секция на Радио Свободна Европа с условието анонимността му да бъде запазена, защото се страхува от репресии.

Репортерите са били инструктирани и с какъв тон трябва да бъдат разказани тези истории. „Със сигурност историята трябва да бъде така разказана, че зрителите да получат отрицателно впечатление за чужденците“, казва репортерът.

Журналистите са получили инструкции за рамката, която да използват при отразяването на истории, свързани с миграцията. „Трябва да започнеш с най-бруталните кадри“, казва репортерът. „Например мигрант, който наръгва, убива, крещи „Аллах е велик“. После трябва да разкажеш историята като задължително добавиш колко милиона мигранти са дошли в Европа и да кажеш, че милиони други са по балканския маршрут и скоро ще са на унгарските граници. Това беше моделът.“

„Бяхме инструктирани да не използваме думата „бежанец“ в никакъв контекст“, казва друг репортер, пожелал анонимност. „Дори когато говорехме за хора, които са получили статут на бежанци, използвахме думата „мигранти.“

Настоящият унгарски премиер Виктор Орбан спечели трети мандат на изборите през 2018 г. Предизборната му платформа се основаваше на антиимигрантски послания, които той поддържаше от началото на бежанската криза в Европа през 2015 г.

Предизборната кампания на Орбан включваше и послания срещу Джордж Сорос, роден в Унгария милиардер и филантроп. Той е представян от контролираните от правителството медии в Унгария като основен подстрекател на мигрантската криза в Унгария и в други европейски държави.

„Веднъж ни казаха да намерим държави, където хората протестират срещу Джордж Сорос“, казва друг репортер. „Екип отиде в Северна Македония и България, представи това [влиянието на Сорос] като огромен проблем там и съобщи, че се надигат групи, които искат да спрат „армията на Сорос“. По-късно, разбира се, стана ясно, че тези организации са били създадени само няколко седмици по-рано и имат малко членове.“

"Не може да бъдат оставени без контрол"

Журналистите от MTVA казват, че преди 2016 г., когато Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ, международните новини са били като цяло игнорирани в държавните медии в Унгария.

Сградата на МТВА
Сградата на МТВА

„Ние също следвахме мейнстрима“, казва репортер. „Не вземахме Доналд Тръмп насериозно. Тогава на някого в някое министерство му хрумна колко си приличат политиките на Тръмп и Орбан и ние трябваше да се приспособим. Тогава сигурно са решили, че международните отдели [в медиите] не може да бъдат оставени [без контрол].“

Скоро след изборите през 2016 г. е въведено правило, че всеки материал за САЩ и особено за Доналд Тръмп, трябва да бъде одобряван от отговорен редактор.

Правителството на Виктор Орбан и управляващата партия Фидес са обвинявани от международни организации, че ограничават свободата на медиите. Орбан отрича обвиненията.

По време на трите мандата, в които Орбан е на власт, правителствата му поеха контрола върху повечето медии в Унгария чрез близки до управляващите бизнесмени.

Унгария е на 89-о място по свобода на медиите в индекса на „Репортери без граници“ за 2020 г.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG