Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без критерий, с неясен план. Кога една болница остава само за COVID-19


Докато лекари и пациенти посрещат изненадващи разпоредби, с които им трансформират отделенията, за да настанят там болни с коронавирус, цели болници сменят предназначението си. Никой не знае по какви критерии се вземат решенията за трансформация, а част от тях са в противоречие със закона.

Пловдив например върви към обособяването на първата официална болница за COVID-19 в България. Това е общинската МБАЛ “Свети Мина”.

За няколко месеца “Пирогов” се превърна в основната столична болница, в която се хоспитализират хората с коронавирус.

Все така няма яснота и около плана за действие на правителството, въпреки че здравният министър Костадин Ангелов няколко пъти казва, че действа "според плана".

Във вторник вечерта министърът на здравеопазването направи завой от наскоро издадената си заповед и каза, че във всяка област ще остане по една болница само за пациенти с коронавирус, а някои от болниците няма да приемат такива пациенти въобще. Нито пътят, нито завоят могат да се обяснят с план и критерий. А за времето, в което се издаваха предишните заповеди, много неща в болниците се промениха.

Свършен ли е "Пирогов" като спешен център?

Преди няколко месеца идеята на властите за това как трябва да се действа изглеждаше по-ясна.

"При този сравнително малък брой на хора, които се нуждаят от лечение, стигнахме до извода, че по-добрият вариант е да оставим 7 или 8 болници, които работят основно с коронавирус, за да може болници, които имат до 5 случая, да бъдат изцяло освободени и да насочат ресурса си към нормална лечебна дейност", каза в средата на май държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Тогава имаше по 24 новорегистрирани заразени за денонощие.

Половин година по-късно броят на новозаразените вече се измерва в хиляди, а нормална лечебна дейност на болниците на практика не съществува. Плановите операции са забранени, а медицинският и помощният персонал не достигат във всяко едно направление.

Бавно и полека от началото на кризата “Пирогов” се превърна в най-голямата болница за COVID-19 в България. Това не е обявявано по този начин, но 400 легла или половината от общия брой места за хоспитализация в болницата вече са за пациенти с коронавирус.

“Пирогов” се превърна в най-голямата болница за COVID-19 в България

“Пирогов” вече е мъртвец като спешен център по начина, по който съществуваше и работеше преди COVID-19”, каза пред Свободна Европа лекар от болницата, пожелал анонимност.

“Пирогов” поемаше масовата патология на София и областта. Преструктурирането на болницата по този начин в момента създава проблем”, каза председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

“Не е вярно, че болницата е съсипана като спешен център. Това са инсинуации на хора, които не искат да работят”, каза за Свободна Европа директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов. “И сега можем да приемем всичко - катастрофа или авария”, добави той.

Кой е прав и кой греши? Въпросът е важен, защото "Пирогов" не е просто коя да е болница, а стратегически обект, свързан с националната сигурност. Този статут му е даден с постановление на Министерския съвет. Другата такава болница е “Лозенец”, известна повече като “правителствена”.

“Свободна Европа” се обърна към правителствената пресслужба с въпроса дали има резервен план за друго лечебно заведение, което да покрива изискванията за стратегически обект. Оттам казаха, че са препратили въпроса към Министерство на здравеопазването.

Как се определят болниците за COVID-19?

В понеделник лекари и пациенти от столичната онкологична болница протестираха срещу разкриването на сектор за COVID-19 в лечебното заведение. “Драма в нашата болница няма, това беше инсцениран протест на хора с лични интереси”, каза пред bTV директорът на Специализираната болница по онкология проф. Д-р Стефан Константинов.

Преди седмица трансплантирани пациенти от цялата страна излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Причината е, че след трансформирането на клиниката по нефрология в Александровска болница в отделение за COVID-19 те не знаят къде ще бъдат лекувани.

Медицинският екип на клиниката подаде колективна оставка. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че спорът за реорганизацията на клиниката по трансплантациите “е детински, защото съвсем скоро щe се наложи цели болници да лекуват само коронавирус”.

Съвсем скоро щe се наложи цели болници да лекуват само коронавирус
Ангел Кунчев

В началото на ноември управителят на МБАЛ "Св. София" д-р Христо Мазнейков предложи да предостави болница с 400 легла, която да бъде окомплектована само за пациенти с COVID-19.

"Моят апел към партиите и ръководството на Министерството на здравеопазването е незабавно да се пристъпи към преобразуването на голяма болница в такава за лечение на COVID-19. Ако желаете, ние ще дадем "Св. София" с 400 легла, но докарайте лекари, сестри, санитари. Без тях не може. Легла винаги ще намерим. Хората ги няма", написа д-р Мазнейков.

Идеята му не беше приета от министъра на здравеопазването. “Към настоящия момент легла в София има, обезпечаваме ги с лекари и сестри, нямаме възможност да изпратим отнякъде лекари и сестри в болницата на д-р Мазнейков, за да работи тя като COVID болница", каза Ангелов в интервю за Нова телевизия.

“Не съм измислил нещо ново", каза в задочен отговор д-р Мазнейков пред Свободна Европа. "Това се случи в Англия, където се събраха и отчетоха като грешка неглижирането на инфекцията и смесването на потоците. Тяхното решение беше построяването на болница с 4 хил. легла, която поема пациентите с COVID-19”, добави той.

Идеята за разработването на цялостна концепция, според която пациентите с коронавирус да се насочват към отделно лечебно заведение, беше лансирана и от Българската болнична асоциация. “Комуникацията с министерството и щаба през последните месеци не беше пълноценна. Не бих упрекнала само тях. Може би и ние трябваше да сме малко по-проактивни”, каза председателката на асоциацията адвокат Свилена Димитрова.

Как е по закон?

Един от проблемите е, че с откриването на отделения и евентуално на болници само за COVID-19 се нарушава действащото законодателство. Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира, че е невъзможно здравната каса (НЗОК) да сключи договори за нови пътеки с лечебните заведения, "когато заявленията не са подадени в срок, а този срок беше януари месец".

Интересен пример е и заповед на директора на РЗИ-Пазарджик от 13 ноември, с която разпорежда лечебните заведения за болнична помощ на територията на област Пазарджик да определят задължителен брой легла за лечение на COVID-19, които да са 50 на сто от обявените леглата на всяко лечебно заведение, "съгласно разпореденото от заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков" .

"Тези заповеди трябва да са мотивирани. По разпореждане на Бойко Пенков или на когото и да е, не са мотиви", каза адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. "Трябва да е ясно кое налага отклонението от заповедта на Министерство на здравеопазването; изчислена ли е заболяемостта в тази област, наличните легла, има ли прогноза за тяхната заетост и тези изчисления включват ли и пациентите, за сметка на които тези легла трябва да се разкрият. Не може просто да се издаде една заповед, тя трябва да е мотивирана и да е ясно защо се разпопрежда това", каза Шаркова.

“Аз съм войник и се боря за човека. Имаме заповед от министъра и действаме. Какво значение има законът”, казва обаче д-р Мазнейков.

Преди две седмици от НЗОК отговориха на въпроси на Свободна Европа, свързани със законодателството в тази област. Оттам казаха, че здравната каса "сключва договор за работа по всички пътеки по условия, описани в Националния рамков договор (НРД), който не може да бъде отменен със заповед наминистъра. По посочените пътеки ( 39, 48 и 104 - б.а) се сключват договори именно по условията, описани в НРД”

Де юре всички са в нарушение в момента
адв. Свилена Димитрова

“Има я тезата, че когато сме на война, може и недостатъчно подготвени хора да се включват в битката. Но ние не сме на война”, каза адвокат Димитрова от Българската болнична асоциация. По думите й “де юре всички са в нарушение в момента” и “трябва да бъдем внимателни, защото един ден пациентите могат да се обърнат към нас и да ни попитат лекувани ли са адекватно”. От асоциацията планират да обявят платформа, през която пациенти да споделят проблемни случаи.

Свободна Европа попита Министерство на здравеопазването за това какви са критериите за определянето на клиника, отделение или болница като място за лечение на COVID-19, но не получи отговори.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG