Връзки за достъпност

Извънредни новини

Самолетът на държавния секретар на САЩ Майк Помпео е пренощувал в София


В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпео (вляво) се срещна с министър-председателя на Грузия Георгий Гахария.
В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпео (вляво) се срещна с министър-председателя на Грузия Георгий Гахария.

Самолетът на държавния секретар на САЩ Майк Помпео е бил за една нощ в София, потвърдиха от посолството на САЩ в България. Държавният секретар не е бил на борда му.

Между 13 и 23 ноември Помпео е на обиколка в 7 европейски и азиатски страни, гласи съобщение на Държавния департамент на САЩ. Тези страни са Франция, Турция, Грузия, Израел, Обединените арабски емирства, Катар и Саудитска Арабия.

Самолетът на Помпео е бил в София по време на престоя на държавния секретар в Истанбул, в нощта срещу вторник. Спирката в София е била планирана "по технически и логистични причини", уточниха от посолството на САЩ.

Във вторник в социалните мрежи се появиха съобщения от сайтове за проследяване на въздушния трафик, според които самолет с идентификационен код като този на Помпео е долетял от Истанбул до София, след което е заминал обратно сутринта. Това породи въпроси и хипотези за възможно присъствие на самия Помпео в България.

"На 16 ноември самолетът на държавния секретар Майкъл Помпео и неговият екипаж направиха планирана за една нощ спирка в София по технически и логистични причини, докато Държавният секретар беше на официално посещение в Истанбул. Самолетът и екипажът заминаха от София за Истанбул на сутринта на 17 ноември, за да продължат обиколката на Държавния секретар и неговия екип", съобщиха от посолството на САЩ за Свободна Европа.

В сряда Майк Помпео е в Грузия, която наскоро проведе парламентарни избори, спечелени от управляващата партия. Оттам той ще пътува за Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG