Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп уволни експерт по сигурността на изборите, който отхвърли твърденията за масови измами


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп уволни директора на Агенцията по киберсигурност и охранителна инфраструктура (CISA) Крис Кребс. Като причина за решението си държавният глава изтъкна “изключително неточно“ изявление относно сигурността на американските избори.

След вота на 3 ноември, както и по време на кампанията, Тръмп нееднократно обяви, че по време на гласуването са извършени редица нарушения, с които са били фалшифицирани резултатите.

Новината за освобождаването на Кребс беше оповестена от президента в Туитър, а посланието му гласеше, че по време на изборите е имало “множество нередности и измами, включително и гласуване на починали хора, наблюдатели, които не се допускат до местата за преброяване, “бъгове“ в машините за гласуване, които са променили вота от Тръмп на Байдън“.

Уволнението идва в момент, в който настоящият президент все още не е признал победата на опонента си Джо Байдън.

Кребс беше начело на CISA от нейното създаване след изборите през 2016 г., които бяха последвани от разследване за намеса на Русия във вота, който донеса на Тръмп мястото в Белия дом.

Преди седмца от агенцията излязоха с официална позиция, че настоящата изборна кампания е “най-сигурната в историята”.

Джо Байдън спечели общо 306 електорски гласа, при необходими 270 за победа, докато Тръмп събра 232. От кампанията на настоящия президент заведоха редица дела в няколко щата, с които се опитват да оспорят резултата, както и да премахнат част от бюлетините, които според тях са нелегитимни.

В надпреварата за Сената все още остават неясноти, тъй като на балотажи през януари ще бъдат разпределени две допълнителни места. Към момента републиканците имат превес от 50 срещу 48 сенатори, но в случай, че двете места от Джорджия станат “сини“, избраната за вицепрезидент Камала Харис може да има решаваща роля.

Демократите успяха да запазят контрола над Камарата на представителите, където до момента събират 219 при необходими 218 гласа за мнозинство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG