Връзки за достъпност

Извънредни новини

Не, ваксините срещу COVID-19 няма да са задължителни и не могат да променят човешката ДНК


Тази снимка станала повод за много измислени твърдения в социалните мрежи. В действителност тя е направена на пресконференция на Световната здравна организация в Женева на 17 май 2011 г. и на нея Бил Гейтс показва ваксина за менингит.
Тази снимка станала повод за много измислени твърдения в социалните мрежи. В действителност тя е направена на пресконференция на Световната здравна организация в Женева на 17 май 2011 г. и на нея Бил Гейтс показва ваксина за менингит.

Както тази снимка отпреди 9 години, така и новините за ваксини от COVID-19 очаквано предизвикаха голям обществен интерес. Но в 21 век подобно вълнение идва ръка за ръка с много слухове в социалните мрежи.

Сред най-разпространяваните са твърденията, че чрез ваксините хората биват чипирани, генетичният им код се променя и те водят до опасни странични ефекти.

Събрахме някои от най-често срещаните конспиративни теории, за да ги отхвърлим като абсолютни измислици.

Измислица № 1: Бил Гейтс използва ваксина, за да инжектира на хората микрочипове

Името на милиардера основател на технологичния гигант "Майкрософт" е често споменавано в туитър като част от множество неверни твърдения.

Една от най-популярните теории в интернет се появи още в началото на годината – че пандемията с коронавирус е само прикритие за един план за имплантиране на миниатюрни чипове в хората, с които те да могат да бъдат проследявани и контролирани. И че Бил Гейтс стои зад цялата конспирация.

Няма никакви реални сведения в подкрепа на тази теория, а Фондацията на Бил и Миранда Гейтс няколко пъти казва, че твърденията са изцяло неверни.

Въпреки липсата на доказателства, проучване на социологическата агенция YouGov от май показва, че 28% от американците вярват, че Гейтс иска да използва ваксината, за да чипира хората.

Измислица № 2: Ваксините променят генетичния код на човешкото тяло

На 10 ноември кореспондентката на американския сайт Newsmax за Белия дом Емералд Робинсон написа в Туитър, че ваксината на Pfizer използва технологията mRNA и променя ДНК на човека, който си я направи.

Световната научна общност отрича това твърдение с обяснението, че генетично то няма как да е вярно.

"Ваксината няма никакъв ефект върху ДНК на човешката клетка", казва проф. Джефри Алмонд от Оксфордския университет в интервю за Би Би Си.

Измислица № 3: Участниците в клиничните тестове на ваксината умират, след като ги инжектират

Във Великобритания се разпространиха много фалшиви новини за това, че д-р Елиса Гранато е починала малко след като е била инжектирана с една от ваксините, изпробвани срещу SARS-CoV-2. Д-р Гранато е една от първите доброволци при клиничните изследвания с хора, проведени на острова, припомня ITV.

Но д-р Гранато е жива и здрава. Както самата тя уточни в туитър, за да спре разпространяването на невярна информация.

Измислица № 4: Ваксината ще стане задължителна за всички със закон

Според фейсбук публикации в различни държави в Европа, включително и в България, ваксината ще е задължителна за всички граждани, след като правителствата я поръчат и тя им бъде доставена.

Това не е вярно. Ваксината срещу COVID-19 ще се поставя само по желание, както неколкократно заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министър председателят Бойко Борисов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и редица други представители на управляващите.

По-рано този месец българското правителство потвърди участието си в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу Covid-19.

"Целта е българските граждани да имат равен достъп до ваксина, когато тя бъде открита, с гаранции за качество, безопасност и ефикасност, като ваксината се предвижда да се поставя само по желание", казват от пресцентъра на правителството.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG