Връзки за достъпност

Извънредни новини

Липса на кадри и легла. Как двама души починаха след 40 минути чакане пред болница в Пловдив


Чакащият на стълбите в УМБАЛ "Св. Георги" Любчо Лалев. Снимката е от видео, разпространено в социалните мрежи.
Чакащият на стълбите в УМБАЛ "Св. Георги" Любчо Лалев. Снимката е от видео, разпространено в социалните мрежи.

Нещастно стечение на обстоятелствата, недостиг на медицински персонал и на легла, недостатъчно добра логистика заради скорошното преструктуриране на две отделения в такива за лечение на COVID-19. Това са причините, с които пловдивска болница обясни смъртта на двама пациенти, починали след над 40-минутно чакане да бъдат приети в ново отделение.

Двамата пациенти са Господин Господинов от село Брестник и Любчо Лалев от Пловдив. На 16 ноември те са били преместени от инфекциозната клиника на пловдивската университетска болница „Св. Георги“ в друго отделение, което наскоро е било преструктурирано.

При преместването им се налага да чакат на входа над 40 минути. Малко по-късно умира Господинов, а в ранните сутрешни часове на следващия ден – и Лалев. Репортаж по случая първа излъчи БНТ в сряда вечерта. Той съдържаше кадри, на които се вижда, как първият пациент е седнал на тротоара с кислородна маска, а вторият лежи на стълбите.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов даде брифинг пред болницата в четвъртък сутринта. Той обясни, че се е наложило двамата пациенти да изчакат на входа, тъй като са били в по-тежко състояние и не са могли сами да се качат до третия етаж по стълбите. Сградата не разполага с асансьор.

Докато Господинов и Лалев са изчаквали, персоналът е помагал на трети пациент да се качи, за да бъде приет. В този ден от инфекциозната клиника са били транспортирани общо шестима пациенти, като Господинов и Лалев са били последните от тях.

"В никакъв случай това не е практика"

По думите на д-р Джамбазов „в никакъв случай това не е практика“, но заради скорошното преструктуриране на болницата е липсвала небходимата логистика. Директорът на „Св. Георги“ увери, че повече няма да бъде допусната подобна ситуация, но призна за все по-задълбочаваща се липса на кадри – в момента двамата лекари и поне три сестри са с подадени молби за напускане. Едната от другите лекарки пък е на 71 години и ѝ предстои пенсиониране.

Проблемът с кадрите не е само в това звено. За голямо съжаление в цялата държава е този проблем.
Проф. д-р Карен Джамбазов

„Проблемът с кадрите не е само в това звено. За голямо съжаление в цялата държава е този проблем“, заяви д-р Джамбазов, подчертавайки, че допреди втората вълна от пандемията, прояяваща се през последните два месеца, са били командировани медици от други болници, но там вече също се налага разкриването на интензивни отделения.

От думите му стана ясно, че и в двете наскоро преструктурирани отделения на „Св. Георги“, приемащи пациенти с COVID-19, вече има заразени с коронавирус сред персонала. Според изнесената от болничното ръководство информация, докато двамата починали пациенти са чакали да бъдат настанени на новите си легла, всички налични медици са били заети с други болни. В момента по случая тече вътрешна проверка.

Предстои прокурорска проверка

Заради „забавянето при качването на пациента до съответната клиника и легло, ще бъде установено кой е отговорен за това нещо“, добави Карен Джамбазов. Той уточни: „първото, което ще предприемем, е да дадем цялата преписка на прокуратурата, за да може да се докаже има ли, няма ли вина“.

Попитан дали според него някой от персонала носи вина за смъртта на двамата пациенти, директорът на университетската болница коментира, че „да се носи вина за смъртни случаи е много сложно“. По думите му единият пациент е бил с бъбречна недостатъчности и отдавна не е бил включван на хемодиализа, а другият е бил по-възрастен и с тежка коронавирусна инфекция. Д-р Джабазов отрече, че в болницата не е имало друга кислородна бутилка, към която да бъде включен Господинов, докато е изчаквал да бъде приет, както твърди съпругаата му пред БНТ.

61-годишният Господин Господинов, докаро чака на тротоара пред болницата
61-годишният Господин Господинов, докаро чака на тротоара пред болницата
Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички.
Мария Господинова

„Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички. Стигнахме между втория и третия етаж, аз го виждам, че умира, кислородът свърши“, разказа по-рано Мария Господинова. По думите ѝ съпругът ѝ веднъж е бил преместен от инфекциозната клиника в преструктурираното отделение на третия етаж и тогава е успял сам да се качи, впоследствие обаче е бил върнат обратно в инфекциозната клиника. Накрая в понеделник отново му е казано, че ще бъде преместен.

„Съпругът ми е инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стента, с три байпаса, рак на бъбреците, през ден е на хемодиализа“, разказа още Господинова, добавяйки, че мъжът ѝ е бил цяла седмица с над 37.4 градуса температура.

Тя няколко пъти е опитвала да го заведе в болница, но е получавала откази. Накрая е транспортиран в спешния център в Куклен, откъдето е насочен в инфекциозната клиника на „Св. Георги“ на 14 ноември. Два дни по-късно умира след поредното му преместване - в момента, в който е включен на хемодиализа. Официалната причина за смъртта му е сърдечен арест. Любчо Лалев умира няколко часа след него.

"Неприемливо за човешките очи"

„Това, което бе показано, е неприемливо за човешките очи. Но когато работите в едно лечебно заведение, истината има и различен поглед“, коментира по-късно в четвъртък случая здравният министър Костадин Ангелов, декларирайки, че лекарите и медицинските сестри в „Св. Георги“ са били достатъчно на брой в този момент, но всички са били заети с други пациенти.

По думите му трагичният развой на случая с Господинов и Лалев е „върхът на айсберга – случват се такива неща, защото здравната система е нерефермирана“. Ангелова добави, че сега не е време за нови реформи, но „системата се справя“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG