Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС поиска над 1 млн. лв. от бюджета за несъществуващо сдружение


Йордан Цонев на трибуната на парламента. Снимката е архивна.
Йордан Цонев на трибуната на парламента. Снимката е архивна.

Над 1 млн. лв. от държавния бюджет да бъдат предоставени на сдружението “дари.бг”. Такова предложение са внесли в петък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и група народни представители. Това е последният срок, в който могат да се правят предложения между първо и второ четене на законопроекта за държавния бюджет за 2021 г.

В проекта не е обосновано никъде кое налага държавата да предостави такава огромна сума на едно сдружение.

„Дари.бг“ не е познато в дарителските среди и за него няма никаква допълнителна информация в онлайн пространството. То не е познато с реализирани кампании, нито с текущи дейности сред широката общественост”, казаха от Българския дарителски форум (БДФ), които разпространиха и позиция по случая.

Предложението на депутатите от ДПС идва на фона на изнесените данни за присвояването на дарения и проблеми с публичността на разходите на фондацията “Хелпкарма”.

“Посоченото сдружение дари.бг няма интернет сайт, няма публична информация за минали или текущи инициативи, в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел не е налично, като няма информация дали е в процес на регистрация и какъв е неговият характер и цел”, казаха от БДФ.

В предложението на ДПС няма мотиви за това какво налага насочването на 1 млн. лв. именно към това сдружение.

Свободна Европа изпрати питане до пресцентъра на ДПС за мотивите за тяхното предложение, но до редакционното приключване на статията отговор не беше получен.

Часове след публикацията заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев призна, че сдружението, на което ДПС предлага да се прехвърлят 1 млн. лв. от бюджета действително не съществува. По думите му ДПС е искало да предизвика дебат по темата за дарителството и да създаде тепърва есна структура "под шапката на държавата".

"Това, което искахме да направим, е предизвикано от възмущението ни от действията на HelpKarma. Не може да се постъпва така с дарителството. Трябва да си върнем доверието в него", каза Цонев за Свободна Европа.

"Името [дари.бг] е произволно. Предвиждаме някаква скромна сума, с която да се назначат 5-6 души. Като тази структура е към държавата. Сложихме издръжка от 6 заплати, да се направи сайт и се получи някаква подобна сума", каза Цонев в опит да обясни сумата от 1 млн. лв.

Той каза, че е искал под шапката на държавата да се създаде дарителска структура, която да е "еталон за прозрачност". На въпрос смята ли, че държавата може да я гарантира, Цонев каза, че от ДПС приемат "Сметната палата и НАП като гарант".

Според план сметката на вносителите от ДПС, предвидената сума за заплати на хипотетичното дзружение би била около 60 хил. лв. 100 хил. лв биха отишли за информационна дейност, а 1 млн. лв. - за стартовото финансиране. Останалите средства ще се набират от дарения. "Не сме мислили за каузи. Това е примерен вариант", каза Цонев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG