Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е трета по смъртност в ЕС. Костадин Ангелов вижда проблем единствено в хората


Проф. Костадин Ангелов

България вече е на трето място в Европейския съюз (ЕС) по брой починали с COVID-19 на 100 000 души. Въпреки това властите смятат здравната система е подготвена, за да реагира адекватно на втората вълна от коронавирусната епидемия. Единствените проблеми, които се признават, са неспазването на противоепидемичните мерки от хората и заболяващите или напускащи медици.

Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния му седмичен брифинг в четвъртък, в който участваха главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Ситуацията е изключително сложна, мерките не получават нужното разбиране на гражданите.
Костадин Ангелов

„Ситуацията е изключително сложна, мерките не получават нужното разбиране на гражданите. Продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус или че ние под някаква форма влияем отрицателно върху свободите на хората“, възмути се още в началото министърът добавяйки, че „ако продължава да се насажда усещането, че българските лекари са убийци в бели престилки, няма да стигнем доникъде“.

Следвайки посоката на неговото изказване, Ангел Кунчев заяви, че в момента България се намира в ситуация да вземе решение – „или спазваме мерките, или преминаваме към нови, много по-строги мерки, каквито има в почти цяла Европа, другият вариант е все повече болни и все повече загубени животи".

По думите на Костадин Ангелов България се намира във война, при която се налага да бъдат спасени колкото е възможно повече граждани чрез възприетите досега мерки. По този повод той изрази възмущение срещу критиките към т.нар. зелени коридори за пазаруване на възрастни хора в магазините, които бяха променяни два пъти в рамките на няколко дни миналата седмица.

„Задавам си въпроса къде сбъркахме, след като приложихме мярка, която беше одобрена от всички. Защо не може да се прояви разбиране, че това ограничение преследва медицински цели, колко пъти трябва да ни опровергае вирусът?“

Директорът на „Пирогов“ Асен Балтов също призова хората да спазват всички въведени от здравния министър противоепидемични мерки като носят предпазни маски и се самоизолират, ако са контактни или имат симптоми.

България е на 13-о място по заболеваемост

Според актуалните данни на база последните две седмици, представени от доц. Кунчев, България е на 13-о място в ЕС по заболеваемост. По смъртни случаи с COVID-19 обаче страната е на трето място след Белгия и Чехия с 14.3 починали на 100 000 души. Положителните случаи пък вече са достигнали 658 на 100 000 души.

Министър Ангелов докладва, че в десетина области на страната положението със заетостта на болничните легла е тежко, а в Шумен тя е 132% – тоест, вече има пациенти, които имат нужда от лечение, но няма къде да бъдат настанени. По думите му в Габрово заетостта на леглата е 95%, а на 70% е в Русе, Търговище и Разград.

Той обобщи, че на национално ниво в България има 11 492 легла за по-леки случаи и 1257 за интензивно лечение. От първата категория в момента са заети 5316, а от втората – 313 легла. Това означава, че в общ план заетостта на леглата за COVID-19 е 46%, а на интензивните – 25%. Най-голямо натоварване на интензивни легла има в Плевен (77%) и в Разград (60%).

Въпреки тези данни здравният министър увери, че „системата [е била] подготвена и това, което се вижда, е резултатът от подготовката“. Според Ангелов пренатовареността на болниците вече е факт, но тя е била очаквана и правителството е направило необходимите действия, след като той самият беше назначен за министър в края на юли.

Той припомни, че още тогава е пуснал заповед, определяща броя на леглата и персонала, с които трябва да разполагат всички лечебни заведения в страната. Освен това е бил извършен и анализ на наличната апаратура – дихателни апарати, монитори, кислород, медицински консумативи, логистика за лични предпазни средства, дезинфектанти, „всичко това беше направено“.

Имахме разписан ясен план и работим по него и сега.
Костадин Ангелов

„Имахме разписан ясен план и работим по него и сега“, каза здравният министър, добавяйки, че „леглата са факт, апаратарите са факт, личните предпазни средства са факт, лекарствата са факт“. Ангелов напомни и, че предстои назначаването на двама негови заместници, които да се занимават с координирането на снабдяването с лекарства, логистиката, доброволците, консумативите и личните предпазни средства за болниците.

„Единственият проблем в този план от самото начало досега са хората“, обобщи той с уточнението, че „и те като живи хора се разболяват, излизат от системата, трудно се заместват, трудно намираме желаещи да влизат в тези структури и да лекуват пациенти“.

По повод правителствените грижи за медиците, Ангелов припомни, че всички на първа линия получават допълнително по 1000 лв., а медицинската специалност в университетите вече е приоритетна. Това означава, че всяко висше учебно заведение, което обяви специалност по здравни грижи, ще получи допълнително финансиране от образователното министерство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG