Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ не успя да преодолее ветото на Радев за криминализирането на нелицензиран превоз


Красимир Ципов от ГЕРБ беше един от защитниците на поправката в НК при приемането ѝ през октомври
Красимир Ципов от ГЕРБ беше един от защитниците на поправката в НК при приемането ѝ през октомври

Депутатите от ГЕРБ не успяха да съберат необходимата подкрепа, за да преодолеят ветото, което президентът Румен Радев наложи върху поправката в Наказателния кодекс (НК), криминализираща нелицензирания превоз на пътници.

Още при приемането ѝ в края на октомври от БСП остро разкритикуваха тази идея. Впоследствие Радев наложи вето, а в мотивите му се посочваше, че липсват критерии, по които да се прави разлика между нелицензиран превоз и споделено пътуване.

От ГЕРБ твърдят, че новите текстове в НК няма да преследват хората, които се организират за съвместни пътувания в социалните мрежи, а престъпни групи, които правят нерегламентирани пътнически превози. По време на обсъждането на ветото в пленарната зала в четвъртък обаче колегите им от БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ го подкрепиха, а тези от ДПС не присъстваха на заседанието.

Така управляващите ще трябва да преработят въпросната поправка на НК или да се откажат от нея. Това е един от редките случаи, в които мнознството в Народното събрание подкрепя вето на президента Радев, който е в конфликт с правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Отхвърлената законова промяна предвиждаше, че всеки, който извършва обществен превоз на пътници, без да разполага с регистрация или лиценз, може да получи от 2 до 5 години затвор, а превозното средство, използвано за целта, да бъде конфискувано. Ако двама или повече души предварително са се разбрали да участват в такава дейност, или са използвали фалшиви документи, наказанието става от 5 до 10 години зад решетките, от 5 до 15 000 лв. глоба и възможна конфискация на половината имущество на осъдения.

Новият текст не беше подложен на предварително обшествено обсъждане, тъй като мина между първо и второ четене през преходните и заключителни разпоредби на проекта за промени в Кодекса за търговското корабоплаване. По този начин изменението на Наказателния кодекс дори не беше обсъдено в парламентарната правна комисия, каквато е практиката при промяна на подобни закони, а беше разгледано само от колегите им в транспортната комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG