Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън спечели Джорджия и поведе пред Тръмп с 306 на 232 гласа


Джо Байдън
Джо Байдън

Избраният за президент Джо Байдън спечели Джорджия и след ръчното преброяване на бюлетините. Така той потвърди победата си в този щат на изборите за президент на САЩ от 3 ноември.

Държавният секретар на Джорджия Брад Рафенспергер каза, че "без съмнение" щатът ще сертифицира победата на Байдън.

"Одитът показа съвсем близки данни до тези от изборната нощ", каза Рафенсбергер в четвъртък пред местната телевизия WSB-TV.

Неофициалните резултати показваха преднина за Байдън пред президента Доналд Тръмп с около 14 хиляди гласа. При такава малка разлика, законите на щата изискваха ръчно преброяване на всичките близо 5 милиона бюлетини.

След като и този щат потвърди резултатите от изборите, кампанията на Тръмп има два работни дни, за да поиска повторно преброяване, тъй като разликата остава под 0.5%.

Въпреки че републиканците може да поискат това, Асошиейтид прес и големите телевизии в САЩ обявиха Джорджия за спечелена от Байдън. Така вече всички щати са обявили победителя в изборите.

Джо Байдън беше обявен за победител в изборите за президент след като премина границата от 270 гласа в Електоралната колегия на 7 ноември. С още 16 гласа от Джорджия, Байдън вече има 306 гласа в Електоралната колегия срещу 232 за Тръмп.

Победата в Джорджия е постижение за демократите, които за последно са надделявали в тази "републиканска крепост" през 1992 г., когато президент става Бил Клинтън.

Победата на демократите в Джорджия им дава шанс за добро представяне и на втория тур на изборите за сенатори на 5 януари. Щатът трябва да изпрати двама представители в Сената, където в момента демократите имат 48 души срещу 50 за републиканците.

Президентът Тръмп още не е признал поражение. Кампанията му се опитва да обърне резултата със серия от съдебни битки в няколко щата с твърдения за изборни измами. Доказателства обаче не са представени.

Също в четвъртък федерален съдия отхвърли иска на Тръмп да се спре сертифицирането на резултата в Джорджия. Управителят на изборната система в щата Гейбриъл Стърлинг каза през Фокс нюз, че обвиненията на Тръмп не съдържат доказателства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG