Връзки за достъпност

Извънредни новини

10 години абсолютна давност за дълговете на физически лица


Абсолютната давност на всички задължения, които не са разсрочени или отсрочени, вече ще бъде 10 години. Това решиха депутатите с промени в Закона за задълженията и договорите депутатите (ЗЗД).

Разпоредбата ще започне да се прилага шест месеца след обнародването на промените в Държавен вестник и ще бъде валидна и за заварените случаи.

“Давност от 10 години "наказва" кредитора, тъй като погасява вземането дори когато кредиторът е бил активен при събиране на вземането си, но поради обективни обстоятелства (продължителност на съдебните процедури, предшестващи изпълнителното производство, необходимост от водене на отменителни искове, действия по оспорване на принудителното изпълнение и др.п.), не успял да го направи”, казаха в позиция по повод промените от Висшия адвокатски съвет (ВАС).

В нея е записано още, че “ще се окаже, че е достатъчно длъжникът да забави във времето процеса, да запази несеквестируемите си имуществени права и вземането на кредитора ще бъде погасено по давност”. От ВАС твърдят, че новите текстове в закона са с неясно, непрецизно и очевидно противоконституционно съдържание.

В края на юли Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предупреди за възможни негативни последици върху финансовия сектор в България, които могат да настъпят заради гласуваните на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите.

С текстовете, които бяха внесени от управляващата коалиция ГЕРБ и “Обединени патриоти”, се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност на всички вземания по задължения на физически лица. Тези промени засягат и тези физически лица, за които кредиторите са получили изпълнителен лист или са започнати съдебни производства.

Според ЕБВР “промените ще повлияят на събирането на дългове и на дейността на компаниите за управление на активи, които се занимават с проблемни вземания, вероятно ще навредят и на целия сектор, който работи с необслужвани заеми”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG