Връзки за достъпност

Извънредни новини

Колко медици се разболяват от COVID-19


Лекари по време на работа в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”
Лекари по време на работа в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”

Само последната седмица 906 медицински служители са диагностицирани с коронавирусна инфекция. Това показват данните от Единния информационен портал. Общият брой на потвърдените случаи за същия период е 23 569 според официалните данни. Тоест от всички хора с доказан COVID-19 за този период в България, 3,84% са лекари, сестри, фелдшери, санитари и други медицински специалисти.

Само в понеделник от общо 3146 диагностицирани с коронавирус хора в България 156 (или 4,96%) са медици. В Единния информационен портал има данни за броя потвърдени случаи от началото на епидемията сред медицинските служители – 4944. Най-много са доказано заразените лекари – 1744, следват медицинските сестри – 1587.

Тази статистика идва на фона на предупрежденията на здравните власти, че липсата на медицински персонал и високият брой заразени медици са сериозен риск пред системата на здравеопазването. „Недостатъчният брой на медиците, тяхната умора от началото на епидемията и нарастващият брой на заразените лекари са сред големите потенциални рискове пред здравната система“, каза здравният министър Костадин Ангелов още в началото на октомври.

Оттогава здравните власти разшириха кръга от лекари на първа линия, на които се изплащат допълнителни възнаграждения, но не предприеха мерки за промяха в организацията им на работа.

Недостигът на медици в България и високата средна възраст на специалистите в някои направления е факт от години, но пандемията изостри този проблем.

Данни за броя на активните случаи на медици обаче не се публикуват ежедневно, нито има информация за това как са разпределени те по специалности - например колко от тях са пулмолози или реаниматори.

Свободна Европа поиска тази информация от Министерството на здравеопазването на 12 ноември, но до публикуването на този текст отговор не беше получен.

Към 19 ноември починалите от COVID-19 медици са били 31, от които 22 лекари, съобщи още здравният министър. В дните след последния брифинг Българският лекарски съюз съобщи на сайта си за смъртта на още петима медици, боледували от коронавирусна инфекция.

Редица болници съобщиха за недостиг на кадри през последните седмици. Българското национално радио (БНР) цитира директора на областната болница в Благоевград Огнян Митев, според когото са заразени над 25% от медиците на първа линия в лечебното заведение. За недостиг на кадри съобщи и болницата в Пазарджик, където спешно се търсят 10 лекари и 10 медицински сестри и санитари. В края на миналата седмица две отделения на болницата в Девин временно затвориха заради липса на лекари и сестри, които се разболяха от COVID-19.

Пловдивската болница, в която двама пациенти бяха оставени да чакат на стълбите и по-късно починаха, обясни случая с липса на персонал. „Проблемът с кадрите не е само в това звено. За голямо съжаление в цялата държава е този проблем“, каза на брифинг директорът на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов. Той допълни, че лекари и поне три сестри са подали молби за напускане.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG