Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пет деца жертви всеки ден. Реалността в Афганистан в последните години


Деца опитват да се стоплят край огъня в Херат, Афганистан. Най-малко 26 025 деца са убити или осакатени за периода между 2005 и 2019 г. в страната
Деца опитват да се стоплят край огъня в Херат, Афганистан. Най-малко 26 025 деца са убити или осакатени за периода между 2005 и 2019 г. в страната

Най-малко 26 025 деца са убити или осакатени за периода между 2005 и 2019 г. в Афганистан. Това прави средно по пет деца жертви всеки ден за период от 14 години, съобщи организацията Save the children ("Спасете децата").

Само между 2017 и 2019 г. в страната са извършени над 300 атаки срещу училища, при които са загинали или са били ранени най-малко 410 ученици и учители.

“Представете си, че живеете в постоянен страх, че днес може да е денят, в който детето ви е убито в самоубийствен атентат или след въздушна бомбардировка. Това е тъжната реалност, в която живеят десетки хиляди родители в Афганистан”, казва Крис Няманди, директор на Save the children за страната.

По думите му пандемията от COVID-19 е допринесла за увеличаване на страданието на децата, а в същото време, с повишаването на нуждите от хуманитарна помощ, е станало все по-трудно да се намират достатъчно средства.

От организацията споделят и други тревожни данни, свързани с положението на децата в Афганистан. Близо 3.7 млн. деца, близо половината от които са в начална училищна възраст, не ходят на училище. В страната разходите за образование са със 78% по-малко от средното за региона на Южна Азия, а в същото време 14 млн. души, или близо половината от населението, се нуждаят от хуманитарна помощ.

Във връзка със започващата в Женева Конференция за Афганистан от Save the children призовават международната общност да увеличи финансирането за образованието, особено за момичета, и за медицинските услуги за деца. Организацията призовава и за натиск върху правителството на Афганистан за законодателни инициативи, които да гарантират правата на децата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG