Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма платформа, няма проблем. Как властите решиха въпроса с набирането на доброволци


Платформата www.dobrovolec.bg все още е активна, но вече не е на официалния сайт за COVID-19
Платформата www.dobrovolec.bg все още е активна, но вече не е на официалния сайт за COVID-19

Призивите за доброволци в болници продължават. Хората се организират чрез социалните мрежи и други платформи, а отделни лечебни заведения пускат съобщения в сайтовете за обяви за работа.

На този фон в официалния правителствен сайт www.coronavirus.bg вече липсва връзка към платформата за набиране на доброволци www.dobrovolec.bg, създадена под шапката на МВР в края на март.

Тогава беше обявено, че “сформираният състав от доброволци ще се координира от директора на Главна дирекция “Пожарна и аварийна безопасност” гл. комисар Николай Николов, по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов”.

Както Свободна Европа писа неотдавна в няколко публикации, никой не знае кой реално администрира платформата и какво точно се случва с личните данни на хората, записали се в нея с желание да помогнат. Резултатът е, че връзката към нея е премахната от сайта на Единния информационен портал за коронавирусната епидемия. Няма платформа, няма проблем.

Платформата бешее разработена безвъзмездно от компанията „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ „със съдействието на МВР и в подкрепа на Националния оперативен щаб“.

“Проектът е реализиран след проучване на добрите световни практики, които биха могли да се използват. Фокусът е паднал върху държави, които се справят добре в борбата с коронавируса с помощта и на добре изградена и работеща структура от доброволци”, се казва в официалното съобщение на сайта на МВР от март.

Освен вложените часове труд от страна на фирмата-създател, служители на МВР също са работили по проверка на кандидатите за доброволци. Общият брой на регистриралите се е 990 души, казаха преди месец от МВР след поредно запитване по темата от Свободна Европа.

До този момент няма данни здравните власти, ангажирани с управляването на кризата, да се възползвали от проверените доброволци, регистрирали се в сайта.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG