Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивш кмет от ГЕРБ с глоба и конфискувано имущество заради сделка със самия него


Атанас Камбитов

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов, който напусна ГЕРБ и влезе в новата партия на Цветан Цветанов "Републиканци за България", е глобен с 10 000 лв. заради конфликт на интереси. Това съобщиха в сряда от антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Освен това ще бъде конфискувана и печалбата от проблемна сделка на Камбитов на стойност близо 88 000 лева.

Комисията е установила, че бившият благоевградски кмет е продал два имота на фирма, чийто едноличен собственик е бил самият той.

Става дума за фирмата "Старт" 2015 ЕООД. Неин управител и собственик е Румяна Шекерлийска, която през 2014 г. купува от Камбитов имот в курорта "Св. Влас". От 25 септември до 3 октомври 2017 г. собственик и управител е бившият кмет.

Тогава той провежда общо събрание на дружеството и разпределя на себе си 79 800 лв. дивидент. Парите са му платени от Шекерлийска, която е счетоводител. В същия ден кметът продава дяловете си, а управител става жената, изплатила дивидента.

През септември 2020 г., в собствеността на дружеството са вписани промени. Негов собственик вече е фирмата "Старт Груп 2020", в която пък съдружници са Камбитов и дъщеря му.

Междувременно през 2016 г. и 2017 г., докато Камбитов е кмет, на "Старт 2015" са продадени два общински имота. За да се случи това, той издава заповед и утвърждава протокол за едната продажба, а впоследствие сключва договор за втората.

Ето защо КПКОНПИ смята, че Атанас Камбитов е действал в частен интерес на свързано с него лице. Според комисията "е налице дългосрочно финансово-стопанско обвързване между "Старт 2015" ЕООД и Камбитов, а това внася съмнения в обективността и безпристрастността на лицето, заемащо висша публична длъжност".

Решението за глобата и конфискацията, визлизащи общо на близо 100 000 лв., може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG