Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турски съд даде десетки доживотни присъди на обвинени за опита за преврат


Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган

Турски съд осъди на доживотен затвор десетки обвиняеми в един от най-големите процеси, свързани с опита за преврат през 2016 г., съобщи Ройтерс. Обвиняеми са 500 души, сред които пилоти от военновъздушните сили и военни командири. Според обвинението те са организирали заговора от авиобазата Акинджи, близо до Анкара.

На 15 юли 2016 г. в Турция беше направен опит за държавен преврат. Над 250 души бяха убити. За основен организатор на неуспешния пуч беше посочен бившият съюзник на президента Реджеп Ердоган – живеещият в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. В последвалите масови арести на поддръжници на Гюлен са задържани близо 300 хил. души.

Процесът започна през август 2017 г., като обвиненията включват опит за убийство на президента Ердоган, както и превземане на ключови държавни институции.

Над 10 военни офицери, включително пилоти на изтребители F-16 и четирима цивилни, получиха по 79 доживотни присъди всеки.

До този момент съдилищата в Турция са издали над 2500 доживотни присъди на хора, обвинени за участие в заговора.

Непосредствено след потушаването на опита за преврат България върна тайно на Турция няколко души, които бягаха от режима.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG