Връзки за достъпност

Извънредни новини

Банята ще бъде баня. Какво предлагат за останалата част от Централната минерална баня


Визуализация от единия от трите предложени проекта, допуснати до втори етап
Визуализация от единия от трите предложени проекта, допуснати до втори етап

И трите предложения за реновиране на неизползваната част от Централната минерална баня в София предвиждат да бъде направен съвременен СПА център. Това стана ясно след като в петък бяха представени онлайн детайлните разработки на трите колектива, допуснати до втори етап на проекта за развитие на северното и източното крило на историческата сграда.

Избраните екипи са "Софийски терми", "Kengo Kuma &Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс" и "Историческа баня". И трите колектива предлагат съвременна интерпретация на автентичните функции на северното и източно крило на Банята. Целта е да бъде създаден модерен СПА център с богато разнообразие от термални услуги, който да се превърне в притегателно място за жителите и гостите на София.

Важен акцент в разработките е по-добрата интеграция на археологическото наследство и минералната вода в зоната около Централната баня. Общ мотив е нуждата от възстановяване на термалната функция на сградата с цел връщане на хората в тази част от центъра и нейната по-масова употреба.

Визуализация от един от трите предложени проекта, допуснати до втори етап
Визуализация от един от трите предложени проекта, допуснати до втори етап

Освен концепция за реновиране и престрояване на тази част от сградата, екипите са разработили и бизнес планове за развитие. Те предлагат да се потърси публично-частно партньорство за развитието на термалния център. Според експертите проектът има потенциал да кандидатства за европейско финансиране в новия програмен период 2021-2027 година.

Предложенията са подбрани от общинското предприятие "Софияплан", което ще събира коментари по концепциите до края на годината. Подробна информация за предложенията може да бъде намерена на сайта на дружеството. След това предстои да се подготви план за действие на база на предадените разработки и получената обратна връзка. Те ще бъдат внесени за разглеждане от Столичния общински съвет през 2021 г.

Другата част на сградата на Централната минерална баня през 2019 г. беше реновирана и превърната в Регионален исторически музей - София.

Сградата е с историческо значение за столицата
Сградата е с историческо значение за столицата

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG