Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още един ден, в който София беше сред градовете с най-мръсен въздух в света


Така изглеждаше Витоша в събота, видяна от района на НДК
Така изглеждаше Витоша в събота, видяна от района на НДК

Според европейската система за въздуха в събота в София отново е отчетено силно замърсяване с фини прахови частици. Най-голямо е било то в районите „Младост“, „Хиподрума“ и „Надежда“.

Във връзка с повишаването на нивата на фини прахови частици Столичната община съобщи, че предприема извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване.

До обяд София беше лидер по негативния показател, преди да бъде изместен от столицата на Косово Прищина, съобщи Дневник, цитирайки данни от швейцарската организация IQAir. Останалите градове с най-мръсен въздух в света са Красноярск (Русия), Сараево (Босна и Херцеговина), Делхи (Индия), Дака (Бангладеш).

Сайтът AirBG, който отчита моментното състояние на въздуха в София по квартали, показа в събота най-високи стойности на фини прахови частици в северните и северозападните части на града. Те са в пъти над нормата от 50 микрограма на 1 куб.м.

Основните замърсители на въздуха в градовете са отоплението чрез изгаряне на дърва, въглища и боклуци, пътно-транспортният трафик и индустриите в и по перифериите на града. Специфични метеорологични условия допринасят за моментните високи нива на замърсяване. Такива са липсата на вятър и това, че София се намира в котловина, в която сравнително често се оформя инверсия, която не позволява на мръсния въздух да "избяга".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG