Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма система, която да е осигурила равен достъп". Десетки хиляди деца няма да учат електронно


"В училище ми е по-добре". (Не)възможното дистанционно обучение
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Между 35 и 40 хиляди деца няма да се включат активно в електронното обучение заради невъзможност на родителите да им осигурят устройства и интернет, прогнозира в понеделник образователният министър Красимир Вълчев пред Нова телевизия. Към тях той добави и статистическите данни, познати отпреди епидемията от коронавирус, според които 10% от учениците по принцип не посещават училище.

В последния ден от ноември близо 700 хиляди ученици и 220 хиляди деца в предучилищна възраст в България за втори път през 2020 г. минават към дистанционна форма на обучение. Причината е решението на правителството от миналата седмица за затваряне на училища, детски градини, ясли, заведения, молове и забрана на масови спортни и културни събития с изключение на театралните постановки.

„Правим възможното, но ще има училища, в които не всички деца ще имат достъп до устройства“, увери Вълчев, подчертавайки, че „няма система, която да е осигурила равен достъп на всички деца до образование в електронна среда“.

По думите му към момента в училищата са доставени около 7000 устройства за електронно обучение, но все още има недостиг. Планът на управляващите е да бъдат осигурени общо около 106 000 устройства като през следващата седмица се чакат 10 000. Вълчев каза, че до края на настоящата учебна година в образователната система вече ще се ползват около 100 000 нови устройства.

Миналата учебна готдина завърши без децата да се върнат в класните стаи заради епидемията от коронавирус. На 15 септември училищата започнаха работа с присъствени занятия, но заради разпространението на втората вълна от заразата през есента, поетапно отново беше въведена електронната форма на обучение. Гимназистите в почти цялата страна учат дистанционно вече от месец, децата в 6 и 7 клас – от три седмици, а от понеделник и най-малките остават вкъщи поне до Нова година.

Част от детските градини остават отворени, за да осигурят грижи за децата на медиците, работещи на първа линия срещу разпространението на COVID-19. Дежурни градини и ясли има в София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Бургас, съобщи бТВ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG