Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън предложи на жени ключови постове в комуникациите и икономическия си екип


Очакванията, че в екипа на Джо Байдън ще влязат много жени, се породиха от номинацията му за вицепрезидент в лицето на Камала Харис
Очакванията, че в екипа на Джо Байдън ще влязат много жени, се породиха от номинацията му за вицепрезидент в лицето на Камала Харис

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви в понеделник номинациите си за членове на икономическия екип в администрацията си. За свой финансов министър той номинира Джанет Йелън, която може да се превърне в първата жена на поста, след като между 2014 и 2018 г. беше първата жена председател на Федералния резерв.

“В момента като страна сме изправени пред огромно предизвикателство. За да се възстановим, трябва да съживим американската мечта, да бъдем общество, в което всеки може да достигне потенциала си и да мечтае за повече за децата си“, написа Йелън в Туитър, след като номинацията ѝ стана факт.

Световните агенции съобщават, че номинациите на Байдън изглеждат като пробив по отношение на достъпа до жените и малцинствата до ключови постове в американската политика.

Заместник на Йелън ще бъде Уоли Адейемо, който ще е първият тъмнокож, заемал поста. В същото време тъмнокожата Сесилия Роуз ще оглави Съвета на икономическите съветници на Байдън.

В плановете на обявения за победител от изборите попада спешното приемане на пакет с помощи за бизнесите и гражданите. От месеци насам демократите и републиканците в Конгреса не успяват да приемат нови мерки.

Освен в икономическия си екип Байдън залага изцяло на жени и в отдела си за комуникации, което се случва за пръв път в историята на Белия дом. Очакваната номинация за говорител на Белия дом е на Дженифър Псаки, която има дългогодишен опит в работата си за Демократическата партия. Директор по комуникациите се очаква да бъде Кейт Бедингфийлд, която играеше ключова роля по време на кампанията.

През изминалата седмица формално започна процесът по предаването на властта между администрацията на Доналд Тръмп и тази на Джо Байдън.

Обявеният за победител в изборите започна да получава секретните доклади, свързани с националната сигурност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG