Връзки за достъпност

Извънредни новини

Момчил Баев и "Сингъл Степ", които заместват държавата в борбата с ХИВ


Момчил Баев
Момчил Баев

В средата на март, когато в България беше обявено извънредно положение, целият ресурс на здравната система беше впрегнат в борбата с коронавируса. Но това не означава, че всички останали вируси, болести или бактерии са спрели да съществуват.

Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, които функционират в 13 от регионалните здравни инспекции (РЗИ), също бяха затворени. Така е и до днес. На практика това означава, че цялата превенция на ХИВ и скрининговата диагностика са прекратени. В този момент неправителствените организации заместиха държавата.

“Всички бяха мобилизирани в контрола на епидемията, включително и служителите, които работят в кабинетите за анонимно изследване”, казва Момчил Баев от фондация “Сингъл Степ”. Тяхна е инициативата за предоставяне на безплатни тестове за ХИВ в домашни условия. Въпреки че всеки може да си направи тест в която и да е лаборатория, много хора изпитват притеснение. “Заради стигмата около тестването, което неминуемо се асоциира или със сексуалната ориентация, или със сексуалните практики на хората”, казва Баев.

Когато човек отиде в здравната институция, трябва да се идентифицира с лична карта. Това е голяма бариера за някои. “Решихме, че трябва да предоставим възможност за още по-достъпно и конфиденциално изследване за ХИВ и така се роди идеята за домашно тестване”.

Инициативата на фондацията съществува още от 2018 г. Тогава са били разпространени 900 теста в 120 населени места, включително и в села, в които хората нямат лесен достъп до лаборатория.

“Изхождайки от тази кризисна ситуация, в която сега се намира здравната ни система, ние отново трябваше да предложим опция за безплатно домашно тестване”, разказва Баев. Всеки, който иска да провери своя ХИВ статус, не е нужно да напуска дома си. Тестът е безплатен, а потребителите плащат само на куриерската фирма за доставката.

“Изходихме от хипотезата, че голяма част от рисковите групи, каквито са мъжете, които правят секс с мъже, не биха се тествали в публични здравни институции”, казва Баев. Той уточнява, че много хора са разбрали за домашните тестове от реклама в приложението за запознанства “Grindr”.

“Реклама в приложението ги отвежда към нашия сайт, където могат да получат теста след попълване на кратък въпросник. От август месец досега имаме разпространени поне 500 такива теста и може би около 15 позитивни резултата”.

Според Баев във време на здравна криза ролята на организациите, които правят безплатно и анонимно тестване, е ключово, защото “реално няма друга алтернатива”.

Момчил Баев е от Велико Търново. Завършил е "Обществено здраве и здравен мениджмънт" в Медицинския университет в София. Има придобита докторска степен по социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията. Занимава се с ХИВ професионално повече от 10 години, а от 2017 г. е мениджър на програмата за сексуално здраве във фондация "Сингъл степ".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG