Връзки за достъпност

Извънредни новини

Малтретиране и бой с пръчки. Какво видя Съветът на Европа в българските психиатрии


Малтретиране, удари с пръчки и недостатъчно персонал, който да се грижи за болните. Това са част от наблюденията на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа след извършена проверка в няколко български психиатрични болници.

В доклада, изготвен след посещението на експертите през август, се изразява “дълбока загриженост” за отношението към хората в тези социални институции. Наблюденията са от държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски“ в Курило, тези в село Царев Брод и в Бяла, както и домовете за хора с умствена изостаналост в Куделин и Самуил и дома в Говежда.

Настанените на тези места се оплакват, че са малтретирани от персонала, че санитарите се държат грубо. Някои споделят, че са бутани и удряни с пръчки.

Служителите на Комитета по изтезанията за видели как пациенти в болницата в село Царев брод са били вързани за леглата с метални вериги за китките и глезените. Експертите са констатирали и липса на достатъчно персонал повечето от тези специализирани заведения.

"За съжаление българските власти все още не успяват да разберат изцяло колко е важно да има адекватен брой служители и че трябва да действат решително, за да отстранят този проблем", се казва в доклада. Според Комитета за борба с изтезанията "постоянният недостиг на персонал създава впечатлението, че в Министерството на здравеопазването грижите за психичното здраве не се оценяват достатъчно”.

Според експерите подходът на българските власти за осигуряване само на храна три пъти на ден и покрив над главата в тези заведения е крайно недостатъчен и "очевидно трябва спешно да бъде преразгледан". В доклада се отбелязва като положителна тенденцията за подобряване на материалната база в психиатриите.

Това не е първата критика към България. В началото на 2020 г. екип на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА) констатира, че услугите за психично-здравни грижи в България в са в “незадоволително състояние и е налице належаща нужда от реформа”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG