Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК допусна отлагане на изборите с два месеца


Има възможност парламентарните избори да бъдат отложени с два месеца. Така вотът вместо в края на месец март, може да се проведе в края на май. Крайното решение обаче е на държавния глава. Това стана ясно от думите на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева пред бТВ.

“Датата, в която ще бъде определен изборният ден, може да варира, съгласно Конституцията, в рамките на 2 месеца. Могат да са до края на месец май", каза тя.

Преди дни пред Свободна Европа вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че правителството изобщо не разглежда вариант за отлагане на изборите.

От кабинета на президента отговориха също на такъв въпрос. “Държавният глава следи развитието на епидемичната обстановка и очаква изборната администрация своевременно да вземе всички необходими мерки за гарантиране на здравето и живота на българските граждани при провеждането на парламентарните избори”, казаха от президентството.

В четвъртък Цанева не можа да даде конкретен отговор на въпроса как биха гласували хората, които са под домашна карантина. Тя обясни, че за да се случи това, трябва да бъдат направени законодателни промени.

“Съгласно Изборния кодекс, с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. COVID-19 не е такова увреждане”, обясни Цанева. От думите й стана ясно, че засега надеждата е до края на март пандемията да отшуми. “ Ако ситуацията е такава, каквато и в момента, това означава, че законодателството би трябвало да се промени”, каза говорителката на ЦИК.

Цанева призна, че може да има проблем с набиране на членове на секционни избирателни комисии (СИК), заради страха от коронавируса. От ЦИК обаче отново напомнят, че до края на месец март има достатъчно време и тогава обстановката може да е по-различна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG