Връзки за достъпност

Извънредни новини

Безплатно и доброволно. Какъв е планът за ваксинация на България


Имунизирането срещу COVID-19 в България ще бъде извършвано на няколко етапа, а за поставяне на ваксина ще се изисква подписване на информирано съгласие. Това стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет в петък.

"Ваксините ще бъдат безплатни за всички български граждани", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който представи Националния план за ваксиниране срещу коронавирус.

В документа са разписани фазите за ваксиниране по таргетни групи.

Фазите на ваксиниране

В първата са лекари, професионалисти по здравни грижи, зъболекари, фармацевти и друг медицински персонал. Очакванията са в тази категория да влязат около 240 хил. души.

Във втората фаза на плана за ваксиниране влизат учителите в страната, социалните институции и работниците във ферми за отглеждане на норки. Имунизирането ще им позволи да изпълняват професионалните си ангажименти.

В трета фаза попадат служителите, участващи в поддържането на критичната инфраструктура в България, като например работниците в системите на ВИК.

Възрастните хора на и над 65 годишна възраст попадат в четвъртата фаза за ваксинация, както и хората страдащи от хронични заболявания.

Причината тези рискови групи да имат възможност за ваксиниране чак в четвъртата фаза е, че при тях съществува по-висок риск за по-тежко протичане на заболяването, усложнения или смъртен изход, поясни здравният министър. В това число влизат и лица с вторични имунни дефицити. Очакваният брой подлежащи на ваксинация в тази фаза са най-много дотук - 1,8 милиона.

Фаза 5 включва уязвими групи от населението поради висок епидемиологичен риск, свързан с условията и начина им на живот.

Планът е разработен от работна група от експерти от Министерството на здравеопазването, регионалните здравни инспекции, Изпълнителната агенция по лекарствата, водещи медицински специалисти, съсловните организации и др. Използвани са указания на СЗО, плановете на Германия, Франция, Италия, Англия. Документът е съобразен е и с особености на българското здравеопазване.

"Първа версия на план"

Това е първата версия на плана и той подлежи на актуализация при получаване на повече информация относно различните характеристики на всяка една от ваксини, допълни здравният министър.

За изпълнението на документа отговаря новосъздаденият национален ваксинационен щаб, който ще бъде оглавен от проф. Красимир Гигов.

Страната е разделена на шест региона за разпределение на ваксините и съответните регионални здравни инспекции отговарят за определянето на броя на подлежащите на ваксиниране. Всички хора в страната ще се имунизират доброволно и безплатно, като ще имат избор кой от препаратите да ползват.

За да се постигне защита от вируса трябва да са ваксинирани най-малко 70% от хората

За да се постигне защита от вируса на цялото общество, трябва да се ваксинират най-малко 70% от хората, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Всички ваксини, с които държавите членки ще бъдат снабдени, са преминали третата фаза на клинично тестване, при която ваксината се прилага на най-малко 30 000 души от различни етноси, възрасти и географски райони. Това доказва безопасността на тези ваксини, увери доц. Кунчев.

Прилагането на ваксините ще се случва само след разрешение от Европейската агенция за лекарствата. Към момента продуктите на компаниите "Файзер" и "Модерна" са най-напреднали в процеса, допълниха експертите от щаба.

Новите ограничителни мерки, въведени в България през ноември, вече започват да дават резултат, каза още министър Ангелов. Има тенденция за намаляване на 14-дневната заболяемост, но процентът на смъртност остава висок.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG