Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мария Атанасова, за която човекът е човек, независимо от произхода


Мария Атанасова
Мария Атанасова

Тя е на 23. Родена е в бургаското село Габър, а преди няколко дни спечели първото място в категория "Младежки активизъм" на наградите "Жена на годината 2020" на European Movement International (EMI). Отличието й бе връчено за работа в борбата за повече видимост на ромската общност.

EMI е най-голямата мрежа от проевропейски организации, основана прeди повече от 70 години. В нея има представители на 39 държави. А в журито тази година е и главният прокурар на Европейския съюз Лаура Кьовеши.

Мария Атанасова е едно дете в семейството. Израснала е сред ромската общност в родното си село. “Родителите ми са трудолюбиви и скромни. Осъзнаха нуждата аз да бъда образована, защото те не са имали тази възможност. Майка ми и баща ми са били добри ученици, но не са имали подкрепа от страна на своите родители, за да продължат и след завършване на осми клас. Те реализираха мечите си през мен”, каза пред Свободна Европа Мария Атанасова.

След като напуска село Габър Мария продължава образованието си в гимназия в Бургас. “Тогава за първи път видях, че хората правят разлика между различните етноси”, казва тя.

Именно тогава Мария започва да се занимава с доброволчество. Среща се младежи на нейната възраст. Обсъждат нуждата от образование, как да се борят с чуждите и собствените си предразсъдъци. “Постепенно излязох от балона на ромските неправителствени организации. Не, защото има нещо лошо в това, а защото смятам, че човек трябва да разширява своя кръг от интереси и контакти”, казва Мария Атанасова.

Впоследствие тя продължава да работи като доброволец и във Варна, докато учи за акушерка в Медицинския университет. Но засега не мисли да се реализира в тази сфера. Иска да учи политология.

“Някъде във втори – трети курс осъзнах, какво се случва в болниците в България и си дадох сметка, че не искам да се занимавам с това. Нашата работа там е неоценена и тежка. Има голяма разлика между това, какви са възможностите пред една акушерка в чужбина и в България по отношение на практическата им работа. В много държави те имат възможност за повече самостоятелни действия. Тук имаме добра теоретична подготовка, а след това нямаме възможност за самостоятелна дейност”, казва Мария.

Сега Мария Атанасова е част от подготвителна програма за магистратура към Централноевропейския университет във Виена. Магистратурата е с фокус политология и международни отношения.

“Ромските младежи растат с много комплекси и стереотипи около тях. Това влияе много негативно върху тяхното развитие. Те нямат увереността, че тяхното място е там – в училище, в университета, сред обществото. Трябва да знаят, че нашето място е там и винаги има място. Човекът е човек, независимо от произхода си”, казва Мария Атанасова.

XS
SM
MD
LG