Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК очаква от България отговори за прозрачността на медийната собственост


Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс

Европейската комисия ще настоява за отговори от България за прозрачността на медийната собственост. Това каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс в интервю за Българското национално радио (БНР) преди насрочения за 10 декември виртуален дебат с българския парламент за доклада за България по механизма за върховенство на правото.

Той добави, че Комисията очаква българските власти да гарантират отчетността на главния прокурор и да се борят с корупцията.

В доклада за върховенството на правото, публикуван през септември, сред основните проблеми на България са посочени липсата на гаранции за независимо разследване на главния прокурор, предизвикателствата в борбата с корупцията, липсата на прозрачност при собствеността на медиите, заплахите и агресията срещу журналисти.

„Най-силната забележка е как да се подсили прозрачността за собствеността на медиите. Ние бихме искали в отговорите, които ще ни бъдат дадени, да има толкова внимание от страна на българските власти за напредъка, колкото и за плана за действие в областта на правосъдието“ каза Рейндерс.

„Едно е да имаш план за действие, съвсем друго - да видиш, че реформите са реално задействани. За да дам конкретен пример - за функцията на главния прокурор имаме забележки в доста страни членки. Ясно е, че в България желаем да видим, че са приключени разпоредбите за неговата отчетност“, каза още Рейндерс.

Еврокомисарят по правосъдието каза още, че ще бъде проведен разговор и за борбата с корупцията и за протестите в България. „Не е достатъчно да има правна рамка, която да обяснява как ще се води борбата с корупцията и законодателство, в което се предвиждат органи и инстанции, натоварени с това. Трябва да се провери дали на практика има разследвания и, ако е необходимо, съдебно преследване“, каза Рейндерс.

„Ние избрахме да третираме 4 стълба в доклада за върховенството на правото, които са еднакво важни. Независимостта на съдебната система е първият елемент от прилагането на върховенството на правото, защото ако искаме властите, гражданите или предприятията да се ръководят от законите, те трябва да имат достъп до независимо правосъдие. Но елементите корупция и медии са също толкова важни за нас.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG