Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди в Молдова искат оставката на проруския парламент


Протестите в Кишинев на 6 декември
Протестите в Кишинев на 6 декември

Близо 20 000 протестиращи излязоха по улиците на столицата на Молдова Кишинев с искания за оставката на правителството и провеждането на предсрочни избори. Те се обявиха против проруското правителство на социалистите и в подкрепа за по-широката интеграция с Европейския съюз.

Гражданите се събраха на площада пред сградата на парламента. Те викаха “ние сме народът” и “в затвора“ по адрес на народните представители.

За протестното шествие призова избраната за президент с проевропейска ориентация Мая Санду. Повод за призива й стана решение на парламента да прехвърли контрола на агенцията за разузнаване на страната от президентството към народните представители. Същият парламент прехвърли контрола на институцията към президента, докато постът заемаше социалистът с проруски позиции Игор Додон.

Избраната за президент на Молдова Мая Санду
Избраната за президент на Молдова Мая Санду

“Игор Додон не иска да признае загубата. Сега той иска да запали държавата, да провокира хаос и да доведе Молдова до международна изолация”, каза Санду. Тя обвини парламента и в опит да саботира възможностите й да се противопостави на корупцията.

Избраната за президент Санду е бивш икономист към Световната банка, която се кандидатира с обещания за намаляване на зависимостта от Русия. След като спечели изборите тя призова Москва да изтегли войските си от Приднестровието. Сепаратисткият регион се отдели от Молдова и функционира като независим от 1990 г. насам като се справя благодарение на руска финансова и политическата подкрепа.

От Кремъл отговориха, че подобно решение може да доведе до “сериозна дестабилизация”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG