Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съюзът на съдиите поиска парламентът да обсъди Инспектората към ВСС заради "ЦУМ-гейт"


ССБ напомня на председателя на парламента Цвета Караянчева и колегите ѝ, че се все още не са изпълнили задължението си да сменят състава на Инспектората към ВСС, чийто мандат изтече пролетта
ССБ напомня на председателя на парламента Цвета Караянчева и колегите ѝ, че се все още не са изпълнили задължението си да сменят състава на Инспектората към ВСС, чийто мандат изтече пролетта

Парламентът да обсъди действията на главния съдебен инспектор Теодора Точкова и ръководения от нея Инспекторат към Висшия съдебен съвет (ИВСС) по казуса „ЦУМ-гейт“. Това призова във вторник управителният съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ). Става въпрос за проверката на ИВСС по проведената през 2017 г. среща между тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и издателя на в. „Сега“ Сашо Дончев“ в офиса на бившия член на висшето ръководство на БСП Георги Гергов в ЦУМ.

Както Свободна Европа писа в края на ноември, вече над 4 месеца Точкова отказва да изпълни влязло в сила съдебено решение, което я задължава да предостави достъп до мотивите за прекратяване на въпросната проверка и протокола от заседанието, на което тя е приключена. Гражданският активист Николай Неделчев окончателно спечели още през юли дело по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), но главният съдебен инспектор поиска отмяна на съдебното решение.

През ноември Върховният административен съд отхвърли искането ѝ и на свой ред я задължи да предостави на Неделчев поисканата информация. Това обаче все още не е станало факт. На този фон Точкова вече три пъти отказва да отговори конкретно на поставени ѝ от Свободна Европа въпроси за причините за поведението ѝ по случая.

В тази връзка от Съюза на съдиите припомнят, че „ЦУМ-гейт“ доби известност в обществото като „илюстрация на проблемите в прокуратурата“ и на „изтъквания и от европейските институции проблем за липсата на ефективно средство за контрол върху главния прокурор и на механизми за търсене и реализиране на отговорност“.

Съсловната организация е на мнение, че отказа си да изпълни съдебното решение по делото, заведено от Неделчев, главният съдебен инспектор „създава и нова опасност за авторитета на правосъдието – да се утвърди представа, че случаят „ЦУМ-гейт“ е илюстрация и на дискредитираната независимост на контролния орган да проверява почтеността на съдиите, прокурорите и следователите“.

Според ССБ „още по-малко допустимо“ е съдебният инспекторат да демонстрира „публично незачитане на съдебен акт и да оставя съмнение в обществото, че с дейността си не преследва законоустановените си цели, а сам се превръща в опасност за върховенството на правото и за генериране на корупция“.

Съдиите припмнят на депутатите, че още през юли са оповестили обръщение до тях по повод изтеклите през март и април мандати на Точкова и подчинените ѝ съдебни инспектори. Подобно на предишния състав на ИВСС, този също продължава да изпълнява функциите си при изтекъл мандат. Причината е, че законът предвижда този орган да се попълва с квалифицирано мнозинство от две трети от депутатите, а това се оказва трудно постижимо на практика.

„Разчитаме, че този път, уважаема госпожо председател на 44-то Народно събрание и уважаеми народни представители, ще демонстрирате адекватна на високото Ви назначение позиция, като отговорно подходите към правомощията си, за да не допуснете компрометиране на разделението на властите и независимостта на съдебната власт“, завършва декларацията на Съюза на съдиите в България, адресирана до парламентарния председател Цвета Караянчева и останалите народни представители.

Отказът на Теодора Точкова да предостави информация по проверката на „ЦУМ-гейт“ предстои да бъде обсъден и по време на заседанието на Пленума на ВСС в четвъртък по предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG