Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Силата на сладкия разум”. Лондон и ЕС продължават преговорите, които могат да се проточат и след 2020 г.


Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещнат в Брюксел през следващите дни. Двамата ще опитат да намерят изход от безизходицата около преговорите за Брекзит
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещнат в Брюксел през следващите дни. Двамата ще опитат да намерят изход от безизходицата около преговорите за Брекзит

Великобритания и Европейският съюз продължават да се провалят в опитите за постигане на съгласие по договарянето на условията за финализиране на Брекзит, съобщават световните агенции.

В разговор в понеделник вечер между премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, двете страни отново не успяха да се споразумеят по основната тема, свързана с търговските отношения.

Все пак двете страни запазват надежда за разрешаване на спора помежду си. За целта Джонсън ще пътува до Брюксел, където ще проведе дълга среща с фон дер Лайен и прегарящите от европейска страна.

В знак на добра воля във вторник британският парламент гласува отмяна на спорни клаузи, свързани със ситуацията по границата със Северна Ирландия и евентуалното нарушение на международното право.

Лондон и Брюксел са успели да се договорят за ограничаване на проверките на стоки, преминаващи през Ирландско море към Северна Ирландия. Това ще важи за превоза на животни, растения, техните производни продукти, медицински консумативи и други храни за супермаркетите.

Относно потенциалното постигане на сделка във вторник Джонсън обяви, че нещата изглеждат “доста сложни”, но остана оптимист, че “силата на сладкия разум” ще надделее. По думи на министър-председателя Великобритания е готова да излезе от преходния период, приключващ на 31 декември, дори без постигната сделка.

Подобна готовност изрази и Европейската комисия, според която преговорите могат да продължат и след края на 2020 г. От Брюксел все пак вече имат план в готовност за справяне с последиците при липса на сделка с Лондон.

“Ще продължим усилията си толкова дълго, колкото е необходимо”, заяви говорител на комисията.

Една от основните точки, по които Великобритания и ЕС продължават да нямат съгласие е свързана с риболова. Спорът е свързан с европейските правила за риболова, с които Обединеното кралство се е съгласило, при присъединяването си. Те предвиждат съседните страни членки да споделят правото на риболов в изключителните си икономически зони.

След Брекзит голяма част от най-богатите на риба води ще останат в икономическата зона на Обединеното кралство, а най-засегнати ще бъдат Франция, Ирландия, Дания, Белгия и Холандия.

Липсва споразумение също и за правилата за лоялна конкуренция между британските и европейските фирми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG