Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бонуси за полицаите, ремонти на църкви, нови пътища във Враца. Кабинетът раздаде над 120 млн. лева


Заседанието на правителството в сряда
Заседанието на правителството в сряда

Правителството одобри раздаването на над 120 млн. лева от бюджета по различни направления на заседанието си в сряда. Част от тях ще отидат за производство на БЦЖ ваксини, други ще са за наука, за увеличение на заплатите на служителите на МВР, за ремонт на църкви и за ремонт на улици в област Враца.

Над 22 млн. лева са опуснати на БУЛ БИО по проекти за изграждане на нова производствена линия за БЦЖ ваксина, за ремонт на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти и за възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма, съобщи правителствения пресцентър.

„Средствата ще отидат по тези направления в БУЛ БИО, за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини“, каза премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет.

Отпуснати са 48 млн. лева за наука. От тях 14,5 млн. са за научни програми, свързани с единен цифров пазар, нисковъглеродна енергия, опазване на околната среда, здравеопазване и медицина, каза Борисов. 33 млн. лв. са за дейностите от Националната пътна карта за научна инфраструктура. Като целта по думите на министър-председателя е да се осигури достъп на българските учени до съвременно научно оборудване.

„Те са за БАН, за Селскостопанската академия, университетите, за хората, които правят включително и подводната археология, за кораба, който се купува за Висшето военноморското училище, който ще се използва за научни и изследователски цели“, каза още Борисов.

16,9 млн. лв. ще отидат за купуване на дезинфектанти за училищата, както и за осигуряване на таблети и лаптопи за дистанционно учене на децата, които нямат такива.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски каза на брифинг, че са отпуснати и допълнителни 28 млн. лева за бюджета на МВР. 5 млн. лева от тях ще бъдат насочени към Медицинския институт на МВР. Останалите 23 млн. лева ще за служителите на министерството и ще бъдат разпределени като коледни бонуси. „Тези милиони са, защото работим на първа линия в борбата с COVID-19, съдействаме на органите на РЗИ, на здравните органи“, каза Терзийски, цитиран от в. „Сега“.

Отпуснати са и почти 9 млн. лв. за област Враца, съобщи във Фейсбук министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Те ще се използват за ремонти на улици, площади и спортни площадки във Враца, общините Мизия, Оряхово, Козлодуй, Криводол и Бяла Слатина.

Още 2,5 млн. лв. са отпуснати за ремонти и реставрация на църкви в страната. Сред храмовете, които ще се възползват от средствата са Бачковския и Троянския манастир.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG