Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как животът отива на кино. На документално кино. Мартичка Божилова и нейният фестивал


Мартичка Божилова
Мартичка Божилова

Завършила е Класическата гимназия в София, след което учи паралелно право и богословие. Пяла е в църковен хор, притежавала е бар. Преди години казва за себе си, че обича трудностите. Когато си поставя високи цели, знае че трудното тепърва предстои. Може би такава трудна задача е създаването на международен фестивал на документалното кино, който започва в четвъртък в София.

Тя е продуцентката Мартичка Божилова от “Агитпроп”. Компанията е позната с документалните си филми, сред които са “Георги и пеперудите”, “Проблемът с комарите и други истории”, “Коридор 8” и други.

През 2004 г. Мартичка Божилова продуцира “Георги и пеперудите”, смятан за един от най-успешните български документални проекти. Филмът е награден със “Сребърен вълк” на IDFA в Амстердам.

През 2005 г. Божилова се дипломира като продуцент на документални филми на EURODOC, а само година по-късно получава в Кан новоучредената световна награда за креативен продуцент International Trailblazer, която се връчва за креативност, новаторство, оригиналност и пробив в жанра на документалното кино.

А за новия си проект за 2020 година Божилова казва “Животът отива на кино. На документално кино”. Така продуцентката и колегите й описват "София ДокуМентал" (Sofia DocuMental) - международен филмов фестивал за документално кино, който ще състои за първи път в София от 10 до 18 декември.

Всъщност първото издание на фестивала е обявено за нулево. “Това “нулево” издание е следствие на настъпилата пандемия. Поставихме на първо място здравето на нашата публика и решихме да оставим първото издание на фестивала за 2021 г., когато той ще се разгърне в целия си блясък", казват организаторите от Балканския документален център - София.

Програмата на фествака включва 15 филма от 14 държави, които ще могат да бъдат гледани за първи път в България.

Сред тях са "За Сама" на Уаад Ал-Катеаб, номиниран за Оскар, и носителят на голямата награда на фестивала Сънданс "Епицентър" на Хуберт Заупер. Други акценти са "Банкси, най-търсеният" и "M.I.A. / MAYA / MATANGI".

На 10-ти декември фестивалът ще бъде открит с швейцарско-мексиканската копродукция "Радиомълчание" за известната мексиканска журналистка и водеща Кармен Аристеги и за това какво следва след уволнението й.

“Откриваме София ДокуМентал с филма "Радиомълчание" не само защото е прекрасен художествен филм, а защото темата ни засяга пряко. Правото да бъдеш информиран е човешко право, както и правото да информираш и да бъдеш независим журналист. Свободата на медиите е световен проблем, а у нас си имаме свой собствен принос в постоянното й нарушаване”, смята продуцентката.

Тя допълва, че може да предложи няколко заглавия за информационната среда в България през 2020 г. Те биха звучали така: "111-ти в света", "Розовото е новото черно", "Един човек, един път, един автомобил"

По повод датата, на която започва “София ДокуМентал” - Международният ден за правата на човека - Божилова казва, че темата за човешките права е предмет на повечето документални филми на съвременни теми. “Смятаме да продължим този фокус и в бъдеще, тъй като у нас досега не е имало подобно събитие, за разлика от множество други страни по света”, казва още тя.

Фестивалът ще бъде закрит с прожекцията на номинирания за "Оскар" документален филм "RBG" посветен на Рут Гинсбърг, съдия във Върховния съд на САЩ, която почина тази година.

“Идеята за фестивала е стара мечта, на която й дойде времето. Сега има съвсем ново младо поколение у нас, което изразява себе си, показва чувство за отговорност. Надявам се това да е началото на създаването на вярна публика на документалното кино, която реагира тук и сега на острите и важни теми, които ни засягат съвсем директно, като българи”, казва пред Свободна Европа Мартичка Божилова.

По думите й организаторите решават да не отлагат фестивала, а да променят формата му в изцяло онлайн събитие, за да покажат, че и в края на драматичната 2020 година има място за изкуство, вдъхновяващи истории и разговори за свобода, честност и смелост.

Историите, които показваме, са сериозни, разказва Божилова за подбора на лентите.

“Разказваме за свободата на медиите, здравната система, сексуалността, корупцията, Сирия, Навални, Олег Сенцов. Но тези истории всъщност носят сила и заряд, които вдъхновяват и могат да се превърнат в пример за всеки човек. Личности като Банкси, съдия Рут Гинсбърг, певицата M.I.A. разказват за смисъла на важните и основни ценности, които много лесно можем да загубим, и от нас зависи да ги имаме - за нас и за децата ни”, добавя продуцентката.

XS
SM
MD
LG