Връзки за достъпност

Извънредни новини

Букурещ става домакин на Европейския център за киберсигурност


Букурещ
Букурещ

Букурещ ще бъде домакин на Европейския център за компетентност в областта на киберсигурността, съобщи Политико. Бъдещият център ще служи за разпределяне на европейско и национално финансиране за изследователски проекти в областта на киберсигурността в целия блок.

Това стана възможно, след като повечето държави от ЕС гласуваха за Букурещ в сряда. Градът е избран сред още шест, които се състезаваха за домакинство - Брюксел, Мюнхен, Варшава, Вилнюс, Люксембург и Леон в Испания.

„Като център за високи технологии и иновации, включващ процъфтяваща дигитална екосистема, столицата на Румъния ще поеме тази задача по отговорен и всеотдаен начин в полза на целия Европейски съюз", написа в страницата си в Туитър постоянното представителство на Румъния в ЕС.

Основната дейност на центъра ще включва управление на фондове за киберсигурност от бюджета на ЕС за научни изследвания, включително около 2 милиарда евро, предвидени в програмата „Цифрова Европа“, както и още милиони, осигурени чрез фондове за иновации. Блокът все още финализира дългосрочния си бюджет за периода 2021-2027.

Очаква се центърът да осигури десетки работни места в Букурещ - около 30 в началото и до 80 на по-късен етап според някои оценки.

Румъния се нарежда на трето място в статистиката на общността за жените, работещи в информационни и комуникационни технологии . 24 процента от завършилите подобни специалности в Румъния са жени.

Националните столици също са предпазливи да поставят центъра в Брюксел - близо до основните институции на ЕС - поради опасенията, че това ще подкопае националната компетентност по въпросите на сигурността.

Европейската комисия, Парламентът и Съветът все още финализират подробностите за това как ще се управлява центърът. Очаква се това да стане ясно преди края на годината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG