Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган и Алиев приеха военен парад в чест на “победата над Армения”


Президентите на Турция и Азербайджан, Реджеп Ердоган и Илхам Алиев, приеха военен парад в чест на победата в Нагорни Карабах
Президентите на Турция и Азербайджан, Реджеп Ердоган и Илхам Алиев, приеха военен парад в чест на победата в Нагорни Карабах

Азербайджан проведе военен парад, за да отбележи обявената победа срещу Армения в конфликта в Нагорни Карабах. След постигане на примирие с посредничеството на Русия, Армения предаде контрола над няколко части от региона на Азербайджан.

Президентът на страната Илхам Алиев и гостуващият в Баку президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган приеха военния парад в чест на обявената от Азербайджан "победа в патриотичната война". Баку получи военна помощ от Анкара по време на конфликта.

Ердоган каза по време на парада, че битката на Азербайджан с Армения не е приключила. Той поздрави Баку за "славната победа" във войната.

"Днес сме тук, за да... празнуваме тази славна победа", каза Ердоган. "Азербайджан спаси своите земи от окупацията, но това не означава, че борбата е приключила".

Мирното споразумение влезе в сила преди месец. То сложи край на 6-седмичните сражения в Нагорни Карабах, при които загинаха хиляди граждани и от двете страни. Примирието се приема за победа на Азербайджан, а в Армения беше посрещнато с масови протести срещу правителството.

Пленено въоръжение от арменските войски
Пленено въоръжение от арменските войски

Над 3 хиляди военни и близо 150 бойни единици участваха в парада. Сред показаното оборудване имаше и такова, пленено от арменските войски.

Според мирното споразумение, някои части от Нагорни Карабах и всички седем района в негова близост бяха поставени под азербайджанско управление след почти 30-годишен контрол от страна на Армения.

Турция и Русия подписаха меморандум за създаването на съвместен център за наблюдение в Азербайджан. Москва казва, че ролята на Анкара ще бъде ограничена до центъра за наблюдение и турски войници няма да навлизат в Нагорни Карабах.

Регионът е част от географските граници на Азербайджан, но етническото арменско мнозинство отхвърля управлението на Баку.

Арменци палят къщите си и напускат града, върнат на Азербайджан
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG