Връзки за достъпност

Извънредни новини

Един позитивен ефект от пандемията. Вредните емисии в света са намалели със 7%


През 2020 г. световните емисии на парникови газове са намалели със 7% в сравнение с предишната година. Причината са ограниченията на пътуванията, които бяха въведени в много държави заради пандемията от COVID-19. Това сочи проучване на група международни учени от организацията Global Carbon Project.

Според техните изчисления в атмосферата на планетата ще бъдат отделени общо 34 млрд. метрични тона въглероден диоксид спрямо 36,4 млрд. миналата година. Това е най-голямото понижение, отчитано до сега.

Учените казват, че спадът се дължи най-вече на факта, че хората си стоят у дома и пътуват по-малко с автомобили и самолети. Очаква се обаче след края на пандемията въглеродните емисии отново да се повишат, предупреждава международната група.

Емисиите са спаднали с 12% в САЩ и 11% в Европейския съюз. В Китай - държавата, която почти напълно възстанови икономиката си след ограничаването на вируса в началото на годината, спадът е само 1,7%. Все пак авторите на проучването се надяват, че намаляването би могло да продължи.

"Дали това ще доведе до създаването на тенденция, зависи основно от какви мерки се вложат в пакетите за възстановяване след коронавируса в целия свят", казва една от авторките на публикацията Джулия Понграц от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен.

"Начинът за намаляване на климатичните промените не е да се спре всякаква активност, а да се забърза прехода към нисковъглеродните технологии", казва друг от авторите Филипе Кайе от френската Лаборатория за климат и околна среда.

С Парижкото споразумение от 2015 г. държавите се съгласиха да намалят емисиите, за да ограничат покачването на световната температура до 1.5 градуса по Целзий спрямо нивото преди индустриализацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG