Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Преговорите не отиват на добре". По-вероятно е Лондон и Брюксел да не се споразумеят


Урсула фон дер Лайен посреща Борис Джонсън в Брюксел
Урсула фон дер Лайен посреща Борис Джонсън в Брюксел

Възможността Великобритания и Европейският съюз (ЕС) да не постигнат споразумение за търговските си взаимоотношения след Брекзит е по-вероятна от обратния вариант. Това стана ясно от думите на британския премиер Борис Джонсън след дебатите на европейските лидери, които втори ден провеждат последната за годината среща на върха в Брюксел.

Преговорите продължават в петък като се очаква Европейската комисия (ЕК) да обяви в неделя дали постигането на сделка е възможно. Засега остават отворени основните проблеми, свързани с лоялната конкуренция, рибарството и управлението, отбелязва БНР. Крайният срок за постигане на сделка е 31 декември.

В четвъртък вечерта Джонсън заяви, че е време бизнесът и обществото в страната му да се подготвят за сценария без търговско споразумение с ЕС. „Преговорите не отиват на добре“, добави британският премиер в първото си публично изявление след срещата му с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Междувременно ЕК публикува в четвъртък план с извънредни мерки в случай, че двете страни не успеят да постигнат споразумение. Това беше разтълкувано от британските медии като потвърждение, че липсата на напредък в преговорите не се дължи просто на дипломатическа игра, а на невъзможност за постигане на компромис.

Обединеното кралство напусна Европейския съюз на 1 февруари 2020 г. Това обаче не сложи край на сагата Брекзит, която продължи значително по-дълго от предвидените в договора за ЕС две години от официалното уведомяване на останалите държави членки до фактическото напускане.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG