Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дари живот". Петя и Георги, които свързват дарителите на плазма с нуждаещите се


Петя и Георги Банови
Петя и Георги Банови

Петя и Георги Банови са женени от три години. Той се занимава с уеб дизайн, а тя работи като звукорежисьор в БНР. От началото на епидемията от коронавирус в България двамата вече имат доста приятели, прекарали COVID-19, а и всеки ден следят новините за разпространението на заразата и капацитета на здравната система да се справи.

Преди няколко седмици Петя и Георги започват да обмислят с какво могат да бъдат полезни – и на медиците, и на хората. Преценяват, че семейният им бюджет не позволява да направят голямо дарение за предпазни средства, а по-малко дарение ще бъде просто „капка в морето“. Затова тръгват в друга посока – платформа за свързване на дарителите на кръвна плазма и нуждаещите се от нея.

Плазмата от хора, възстановили се от коронавирус, се използва за лечение на някои пациенти с COVID-19, ако са съвместими. Често тя играе решаваща роля в лечението на по-тежките случаи с опасност за живота. Това е причината през последните месеци в социалните мрежи да се появяват все повече призиви за търсене на дарители на плазма.

Идеята беше да създадем възможно най-краткия път търсещите да се свързват с дарителите и обратното.
Петя Иванова-Банова

„Идеята беше да създадем възможно най-краткия път търсещите да се свързват с дарителите и обратното“, разказва пред Свободна Европа по телефона в понеделник, малко преди да поеме дежурната си смяна в БНР.

Платформата „Дари живот“ действа от 8 декември, но първата информация за съществуването ѝ беше оповестена в медиите два дни по-късно. До момента в нея са се регистрирали общо двайсетима души, шестима от които са дарители на кръвна плазма.

„Това е доста добре защитена платформа, влиза се само през един линк. Има две категории – „търся“ и „дарявам“. Хората лесно могат да се регистрират, да потвърдят, че са реални хора и да си публикуват обявата. Доста елементарно сме направили всичко с цел да не затрудняваме потребителите, тъй като те са притеснени и бързат“, добавя Георги Банов.

Той успява да изгради сайта на платформата за около две денонощия. Доста повече време обаче отнема на двамата съпрузи да изготят общите правила и политиката за защита на личните данни, така че да отговаря на европейския регламент. По този въпрос много им помага лицензираният специалист Радослав Маринков, който се съгласява безвъзмездно да администрира личните данни на всички регистрирани потребители, докато платформата работи. Така тя отговаря на изискванията на закона.

„Всички обяви се публикуат от регистрирани потребители. За да няма излишно повторение на обяви, един потребител има право да публикува само две обяви в рамките на месец. Всеки, който ползва платформата, носи отговорност за достоверността на информацията, която публикува. Ние физически нямаме ресурс да проверяваме всяка една обява“, казва още Петя с уточнението, че ако се случи някой дарител да поиска пари или някаква услуга в замяна на плазма, човек веднага трябва да подаде сигнал на екипа на платформата или на МВР.

„Дари живот“ работи напълно безплатно и екипът по поддръжката на платформата не получава никакви възнаграждения. Освен Петя и Георги Банови и Радослав Маринков, за каузата работи и юрисконсулт, който засега предпочита да остане анонимен.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG