Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гласовете на изселниците и Борисов". Какво получава Ердоган след сближаването с ДПС


Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г.
Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г.

Националната конференция на Движението за права и свободи (ДПС) в събота донесе две новини. Първата е, че ДПС открито заяви, че иска да участва пряко в управлението на страната.

“Най-важната цел на ДПС е да се утвърди като един от реалните политически субекти у нас със значимо участие както в Парламента и в местната власт, така също и в централната изпълнителна власт”, каза в словото си преизбраният председател на движението Мустафа Карадайъ.

Втората новина е, че за първи път президентът на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган участва в национална конференция на ДПС, партията на етническите турци в България. Никога досега държавен ръководител на Турция не е поздравявал участниците в най-висшия форум на една от основните политически сили в България. Напротив - само преди няколко години Ердоган беше определян като диктатор от трибуната на същия форум.

За ДПС тази промяна означава основно край на разделението в партията и легитимиране пред българските турци като единствен представител на техните интереси, коментираха пред Свободна Европа експерти.

Какво носи това обаче на Ердоган?

Очевидният отговор е, че така Ердоган посочва втори "приятел" в България, след като добрите му отношения с Бойко Борисов са известни отдавна. Добрите връзки с управлението на България носят и приятелски глас в рамките на Европейския съюз и НАТО. Сближаването с ДПС увеличава шансовете на Ердоган да е в приятелски отношения със следващото управление на България, каквато и да се окаже следизборната коалиция.

Според бивши активисти на ДПС обаче, до които Свободна Европа се допита, вероятно става дума за договорка не само за изборите в България, но и в Турция.

Пеевски, Доган и Ердоган

Последният път, когато тези три имена се споменаваха заедно, не беше свързан с това, че тримата имат близки отношения или общи политически принципи. През февруари 2016 г. република Турция забрани на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата от движението с огромна икономическа и политическа власт Делян Пеевски да влизат в страната.

Като мотив беше посочена заетата от тях проруска позиция по повод сваления от Анкара руски самолет и заради това, че “проруският олигарх Пеевски” е възможно да се окаже в основата на контрабандата на български цигари в Турция, писаха тогава турски медии. Те припомняха агентурното минало на Доган в Държавна сигурност - тайната полиция на комунистическия режим, както и разкритията на немското издание Шпигел, които определяха Пеевски като “айсберг на корупцията” в България.

Тогава Турция открито подкрепи новоучредената политическа партия ДОСТ на изключения от ДПС бивш председател Лютви Местан. На първата конференция на ДОСТ официален гост беше министърката на семейството и социалната политика и заместник-председател на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Фатма Кая. Гост беше и тогавашният посланик на Турция в България Сюлейман Гьокче. Официална Анкара не остави съмнение кого подкрепя сред партиите на българските турци.

Има напрежение между България и Турция, но силно се надявам да не се стигне до скъсване на дипломатическите отношения.
служебният премиер Огнян Герджиков, 2017

Гьокче дори се появи в агитационен клип на ДОСТ за изборите през 2017 г., който беше свален от Централната избирателна комисия (ЦИК).

“Има напрежение между България и Турция, но силно се надявам да не се стигне до скъсване на дипломатическите отношения”, каза тогава служебният премиер Огнян Герджиков.

През 2017 г., с подкрепата на официалната власт в Анкара, ДОСТ спечели вота в Турция с над 19 хиляди гласа срещу 11 600 за ДПС. Гласовете бяха значително по-малко в сравнение с 2014 г., когато ДПС беше първа политическа сила в чужбина с над 50 хиляди гласа. ДОСТ не влезе в парламента.

В Турция живеят няколкостотин хиляди изселници от България. Сега избирателите с българско гражданство трябва да бъдат мобилизирани отново. Този път за вота през 2021 г.

Гласове срещу гласове

Реджеп Ердоган пряко подкрепи основаната от Доган партия. Няма информация дали, кога и защо е паднала забраната за почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски да влизат в Турция. Свободна Европа изпрати въпроси до посолството на Турция в България, както и до президентската администрация в Анкара, но до този момент няма отговор.

Появата на турския президент на конференцията на ДПС е интересна и по други причини. Първо, защото Движението за права и свобода и партията на турския президент имат сериозни принцпни различия. В основата на идеологията на ДПС са светските либерални ценности, правата и свободите. Ердоган е привърженик на “демократичния ислямизъм”, преследва и затваря опонентите си. Репресиите срещу опозицията в Турция станаха особено видими след неуспешния опит за преврат през 2016 г.

На второ място, в речта си Ердоган постави на равна основа ДПС и Бойко Борисов. “Искам да ви уверя, че макар да съм далеч, сърцето и чувствата ми са с вас”, каза Ердоган във видео обръщението си на конференцията на ДПС и нарече премиера на България “моя скъп приятел Бойко Борисов”.

“Някои неща вече излизат наяве. С ДОСТ е свършено”, каза за Свободна Европа представител на изселническа организация в Турция, който не пожела да бъде назован. Според него “приятелските отношения между България и Турция влияят директно върху изборите”.

“ДПС търси легитимация и я получава”, каза Орхан Исмаилов, председател на основаната от бившия заместник на Доган Касим Дал Народна партия "Свобода и достойнство", която през 2017 г. се яви на изборите в коалиция с ДОСТ.

“Със поменаването на името на Бойко Борисов Ердоган може би показва, че една коалиция между ГЕРБ и ДПС би се приела добре”, допълни Исмаилов.

В последните няколко избора в Турция Ердоган печели мнозинство, но с изключение на западните райони на страната, където живеят най-голямата част от изселниците от България. Традиционно повечето от тях гласуват за основаната от Мустафа Кемал Ататюрк Народнорепубликанска партия. Според Орхан Исмаилов, вероятно "сделката" включва гласовете на тези хора и за изборите в България, и за изборите в Турция.

“Ердоган има интерес и от двете – гласовете на изселниците и Борисов”, каза той.

XS
SM
MD
LG