Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без заведения. До две семейства на едно място по Коледа. Какви мерки въвеждат европейските страни


Броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса в САЩ, надхвърли 300 000 души. Това стана в деня, в който страната започна ваксинирането срещу COVID-19. В Европа, където ръстът на заболелите не спира, редица държави обявиха допълнителни рестрикции преди коледните празници.

Най-малко 300 267 души са починали в САЩ от началото на заразата, показват данни на университета "Джонс Хопкинс". Регистрирани са над 16 милиона инфектирани. Това е повече, отколкото в която и да било друга страна.

На този фон в Европа започват поредица ограничения преди коледните празници.

Британската столица Лондон ще бъде поставена под най-високата степен на противоепидемични ограничения (Tier3). Новите ограничения ще влязат в сила от полунощ на 16 декември. Освен Лондон, в същата степен на ограничения ще бъдат поставени и части от областите Есекс и Хъртфордшир. Мерките включват затваряне на заведенията на закрито, както и на кина и театри. В заведенията на откито гражданите могат да бъдат само с членове на своето семейство. Разрешени ще бъдат и срещи на открито - в паркове или сред природата, но групите могат да бъдат само от до шестима души.

Правителството на Великобритания оставя възможността по коледните празници семейства да се събират в домовете си, но въвежда ограничение – на едно място могат да присъстват членовете на две домакинства.

От полунощ на 15 декември Нидерландия въвежда пълна карантина. Мерките включват затваряне на всички търговски обекти, с изключение на тези за стоки от първа необходимост. Затварят се всички начални и средни училища, както и детските градини. Държавата ще осигури дневни грижи за децата на хората, ангажирани на първа линия в борбата с пандемията.

Властите призовават по коледните празници да не се приемат вкъщи повече от двама посетители над 12-годишна възраст.

Чехия също затяга мерките срещу коронавируса. От петък, 18 декември, ресторантите, хотелите и спортните съоръжения на закрито, които бяха отворени едва преди две седмици, ще трябва отново да затворят врати заради нов ръст на инфекциите.

Новите мерки предвиждат събиране на не повече от шестима души на едно място, както на закрито, така и на открито. Въпреки това магазините остават отворени.

От 16 декември всички чешки граждани ще могат да си направят безплатно бърз антигенен тест, с което властите се надяват да се намали броят на неустановените досега случаи на зараза.

От миналата сряда Германия е в пълен локдаун. Затворени са всички магазини, освен тези за стоки от първа необходимост. Събранията по Коледа ще са разрешени на малки групи: до пет човека от две домакинства. За трите дни по Рождество едно семейство може да посрещне до четирима гости, но само в случай, че са роднини.

Междувременно стана ясно, че в Турция по Нова година предстои пълно затваряне. Гражданите на държавата ще посрещнат 2021 в домовете си, след като турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви забрана за излизане от вкъщи като антивирусна мярка. Затварянето ще бъде в сила от 31 декември и ще продължи до 4 януари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG