Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Забавни за четене". Лавров иронизира разкритията за отравянето на Навални


Руският външен министър Сергей Лавров по време на брифинг в Загреб в сряда
Руският външен министър Сергей Лавров по време на брифинг в Загреб в сряда

Руският външен министър Сергей Лавров иронично определи като "забавни за четене" разкритията от подробното международно разследване за това, че критикът на Кремъл Алексей Навални е бил отровен от членове на таен отдел в руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), наследник на КГБ.

Разследването цитира в понеделник "голям обем доказателства под формата на данни от пътувания и комуникации", както и имената на оперативните работници, участвали в операцията. Разкритията бяха направени съвместно от британския разследващ сайт Белингкат и руските им партньори от Инсайдър и публикувани от Шпигел и Си Ен Ен. Според публикацията, отравянето на Навални по време на пътуването му до сибирския град Томск през август е било подготвяно още от 2017 г.

Руските власти и държавни медии запазиха мълчание по темата в продължение на два дни, което беше нарушено от първия дипломат на страната по време на посещението му в Хърватия.

"Всички тези новини са забавни за четене, но в тях се казва само едно - или по-скоро начинът, по който се представят тази новина казва само едно - нашите западни партньори нямат никакви етични стандарти и им липсва умение за нормална дипломатическа работа. [Имат] нежелание да се съобразят с международните правни норми, когато става въпрос за установяване на фактите", коментира Лавров пред медиите.

По думите му руснаците вече са свикнали, "че САЩ и други западни държави просто оповестяват в медиите поредния набор обвинения срещу Русия, било то хакери или някаква сензация за двойното или дори тройното отравяне на Навални".

Лавров добави, че логиката на тези действия на Запада е да обявява нови факти, по които Москва да замълчи и това да бъде изтълкувано като доказателство за вина. "Недостатъкът в този подход, според мен, е очевиден за всеки здравомислещ човек", обобщи руският външен министър.

Песков отмени два свои брифинга

Ден по-рано говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, отмени всекидневните си брифинги на 15 и 16 декември, провокирайки спекулации, че целта му е да избегне въпроси за разследването. Официалното обяснение на Кремъл беше, че Песков трябва да се подготви за традиционната годишна пресконференция на Путин, планирана за 17 декември.

Две от водещите държавни медии в Русия – Първи канал и НТВ, засега запазват мълчание за разкритията за участието на ФСБ в отравянето на Навални. Държавните онлайн издания също до голяма степен отбягват темата.

Финансираната от държаата новинарска агенция, насочена към чуждестранната аудитория – RT, повдига въпроси за достоверността на твърденията на Белингкат и Инсайдър, изтъквайки различни версии, дадени от самия Навални и неговия екип за това как той е влязъл в контакт с отровата.

Наред с това, RT oпита да дискредитира Белингкат, описвайки сайта като "финансиран от правителството на САЩ" и отбелязвайки, че използването на GPS данни за идентифициране на местоположението на агентите на ФСБ "няма да разсее предположенията, че разследващият екип работи в тясно сътрудничество с разузнавателни агенции".

В социалните мрежи също се появиха твърдения, че разкритията са плод на западна разузнавателна операция, основани на предположенията, че работата по събиране и анализ на използваните данни не е по силите на разследващи журналисти и доброволци.

По този повод водещият на популярното токшоу „60 минути“ по държавната телевизия Евгений Попов заяви в своя канал в Телеграм, че "вече е официално", че Навални работи с ЦРУ и MИ-6. Самият руски опозиционер обяви още в понеделник, че неговият екип е проверил разследването на Белингакт и е потвърдил констатациите в него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG