Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Що за съюзничество е това?" Ердоган обвини САЩ, че атакуват суверенитета на Турция


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган постави в сряда под въпрос съюзничеството на САЩ, след като наложиха на Турция санкции заради покупката от страна на Анкара на руска система за противоракетна отбрана С-400.

Вашингтон използва Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA) срещу управлението за отбранителна промишленост на Турция и неговия директор Исмаил Демир, както и на още трима отговорни служители.

"Тази санкция не е прилагана спрямо никоя друга страна [в НАТО], освен Турция", възнегодува турският държавен глава, добавяйки: "Що за съюзничество е това? Същинската цел е да ни държат зависими като се пресекат стъпките, започнати от страната ни в отбранителната промишленост."

По думите на Ердоган, цитирани от БТА, "това решение е открито нападение срещу суверенните права на нашата страна". Ердоган декларира, че режимът му ще застане "още повече" зад Исмаил Демир и неговия екип.

По думите му Турция ще ускори стъпките за изграждане на отбранителна промишленост, която да бъде издигната във всяка една област на световно лидерско ниво: "Ще работим двойно повече отколкото вчера за осигуряването на независимост на нашата отбранителна промишленост."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG