Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция осъди 14 души за атентата срещу Шарли ебдо


Съдебни рисунки от делото
Съдебни рисунки от делото

Парижкият съд осъди 14 души за съучастие в серия от терористични атаки във Франция през януари 2015 г., включително и срещу сатиричното списание Шарли ебдо, при които загинаха общо 17 души.

Единайсетима от осъдените присъстваха в съда, а трима получиха присъди задочно. Всички 14 подсъдими бяха признати за виновни за различни престъпления - от принадлежност към терористична организация до директно съучастие в атаките. Шестима не получиха присъди за тероризъм, а бяха осъдени за по-леки престъпления.

Сред задочно осъдените е Хаят Бумедиен, бившата приятелка на ислямисткия терорист Амеди Кулибали, който беше убит по време на стрелба в супермаркет. Кулибали беше съучастник на извършителите на атентата срещу Шарли ебдо. На следващия ден той уби полицайка и четирима души в магазин.

Смята се, че Бумедиен е жива и се укрива от международна заповед за задържане в Сирия, където се присъедини към "Ислямска държава". Тя е обвинена във финансиране на тероризма и принадлежност към терористична организация и получи 30 години затвор. Същата присъда получи и главният обвиняем Али Риза Полат, който беше обвинен в съучастие в терористичен акт.

През 2015 г. редакцията на Шарли Ебдо в Париж беше атакувана от привърженици на терористичната организация "Ислямска държава". Мотивът на нападателите беше публикуването на карикатури с пророка Мохамед в сатиричното списание. Мюсюлманите гледат на изобразяването на Мохамед като богохулство срещу пророка и Аллах.

След атаката срещу офиса на списанието последва национално преследване на заподозрените между 7 и 9 януари. Тримата терористи, които отнеха живота на 17 души, бяха убити при престрелки с френските власти. Осъдените тази седмица бяха обвинени в съучастие и предоставяне на логистична помощ на терористите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG