Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ужасна година". Кралят на Швеция обяви за провал подхода на страната му срещу коронавируса


Кралят на Швеция Карл Густаф XVI
Кралят на Швеция Карл Густаф XVI

Националната стратегия на Швеция в противодействие на епидемията от коронавирус е била провал. Това обяви кралят на скандинавската страна Карл Густаф XVI по време на традиционното си годишно телевизионно обръщение. Той обобщи изминаваща 2020 като "ужасна година".

Швеция реши да не въвежда почти никакви задължителни мерки с цел ограничаване на разпространението на COVID-19, за което беше критикувана многократно. Правителството публикува насоки и не направи носенето на маски задължително. Няма наказания, ако препоръките не се спазват.

В Швеция почти няма затворени заведения, офиси и хотели, a стратегията на правителството разчита на това хората "доброволно" да си самоналожат ограничения заради чувството си на отговорност към другите и "обществен дълг".

Потвърдените досега случаи на коронавирус в страната надвишават 350 000, а починалите са близо 8000. Болничните заведения са претоварени, пише Би Би Си.

"Аз мисля, че се провалихме. Имаме голям брой починали и това е ужасно", заяви Карл Густаф XVI. И добави: "Хората в Швеция страдаха много в много трудни условия. Мисля за всички, които не успяха да се сбогуват с умиращите си роднини. Аз смятам, че е тежко и травмиращо преживяване да не можеш да се сбогуваш".

В интервю за Би Би Си държавният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел коментира, че управляващите са въвели комбинация от задължителни и доброволни мерки, които "наистина вярват, че са най-доброто". Ограничаваща забрана, например, има за събирането на повече от 8 души на публично място.

Според официален доклад на местните власти, публикуван по-рано тази седмица, стратегията не е успяла да предпази хората в домовете за възрастни, за което правителството пое отговорност. Над 90% от всички смъртни случаи, свързани с COVID-19 в Швеция, са хора на над 70-годишна възраст, а половината от починалите са живеели в старчески домове

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG