Връзки за достъпност

Извънредни новини

30% положителни проби за COVID-19. От днес може с електронни рецепти, но не навсякъде


За последното денонощие в България са регистрирани 2042 нови случая на COVID-19, показват данните на Единния информационен портал. Положителните проби са близо 30 процента от направените 6825 PCR теста.

Най-много са новите случаи в София - 361, във Варна - 207 и в Бургас - 202. Остава непроменена тенденцията от последните седмици за над сто смъртни случая на денонощие. За последните 24 часа са починали 143 души. 6900 остават в болница, като от тях 567 са в интензивно отделение. Като излекувани са регистрирани 3218 души.

Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден COVID-19, са 8273 от началото на епидемията в България. Нови 95 случая са регистрирани през последното денонощие.

Развитието на епидемията в България може да следите тук. Как се разпространява коронавирусът по света, следете в реално време в интерактивната карта.

От петък в България влизат в сила електронните рецепти, но не всички аптеки са готови за тази стъпка, информира БНР. Изписаните от личния лекар медикаменти могат бъдат получени от пациентите, след като продиктуват на фармацевта ЕГН и дата на издаване на рецептата, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. На този етап ще продължи издаването на рецепти и на хартия.

По думите на Начева не всички аптеки са готови да се включат в системата. "На първия етап най-вероятно няма да са всички аптеки, защото това зависи от софтуерните разработчици на съответните аптеки. Ще дадем необходимото време да се включат всички аптеки”, каза Начева

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG