Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Проблеми в САЩ". Пеевски пак нае една от най-големите лобистки фирми във Вашингтон


Делян Пеевски през 2013 г. в Народното събрание. Депутатът рядко посещава парламента и не се показва на публични събития.
Делян Пеевски през 2013 г. в Народното събрание. Депутатът рядко посещава парламента и не се показва на публични събития.

Българският депутат, бизнесмен и издател Делян Пеевски е наел една от най-влиятелните лобистки компании във Вашингтон, за да му помогне с "проблеми в САЩ". Договорът е между BGR Group и българската фирма "Авиора Консулт" на адвокат Александър Ангелов, с когото Пеевски работи най-често. Договорът е обявен пред регистъра на лобистите към Министерството на правосъдието и там изрично е посочено, че Ангелов действа "от името на Делян Пеевски", който е български депутат.

"BGR ще предостави услуги по правителствени въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни комуникациите с подходящи официални лица и ключови фигури в САЩ, в опит да помогне на г-н Пеевски с проблеми в САЩ", пише в договора.

Александър Ангелов го е подписал на 10 декември, а на 12 декември подпис слага и Ед Роджърс, основател на компанията. Разминаването в датите показва, че договорът е подписан дистанционно. В сряда, 16 декември, той е публично обявен, както изисква американското законодателство.

От договора не става ясно какви са тези "проблеми в САЩ", за които Пеевски има нужда от съдействието на една от трите най-влиятелни лобистки фирми във Вашингтон. Свободна Европа потърси за коментар BGR, "Авиора Консулт" и Делян Пеевски, но все още не сме получили отговори на въпросите си.

Обърнахме се към представителя на BGR във Вашингтон, посочен в сайта на компанията, с молба за уточнение каква е причината Пеевски да потърси услугите им. Все още не сме получили отговор на изпратения имейл.

Българската фирма "Авиора Консулт" се оказа по-трудна за откриване, тъй като няма официален сайт с посочени контакти. Тя е регистрирана на ул. "Христо Белчев" 29 в София. На същия адрес извършва адвокатската си практика собстеникът на фирмата Александър Ангелов, показва справка в регистъра на Софийската адвокатска колегия. Свободна Европа го потърси на посочения в регистъра стационарен телефон няколко пъти в петък сутринта, но никой не отговори на обажданията.

Изпратихме официални въпроси и до служебния имейл на Делян Пеевски, посочен в сайта на парламента, както и до пресцентъра на ДПС. До публикуването на статията оттам също не бяха изпратени отговори.

Делян Пеевски е декларилал официални доходи от малко над 100 млн. лева в последните години. През 2019 г. е забогатял с още 21 млн. лева. Според изказвания на негови бивши бизнес партньори и политически опоненти, влиянието му в икономиката и съдебната система е значително по-голямо.

Какво ще правят лобистите

В договора пише, че екипът, който ще помага на Пеевски, ще се ръководи от Том Лок и Джеф Бърнбаум. Първият ще отговаря за връзките с правителството, а вторият - за връзките с обществеността. Том Лок е експерт по правоохранителна и разузнавателна дейност, с контакти в Министерството на правосъдието на САЩ, част от което е Федералното бюро за разследване ФБР, с Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Министерството на финансите, което е отговорно за налагането на санкции на чуждестранни лица.

Наскоро обвиняемите Атанас и Пламен Бобокови наеха друга американска лобистка компания, Alexandria Group International. От тяхно име фирмата е внесла в Държавния департамент на САЩ резюме с анализ на ситуацията в България, разследването срещу Бобокови и връзките между Бойко Борисов, Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев, съобщи преди две седмици "Капитал". Тогава управляващият съдружник в лобистката фирма Маршал Харис коментира пред изданието, че премиерът Бойко Борисов "заедно с Иван Гешев и Делян Пеевски формират престъпен триумвират, който контролира голяма част от българското общество".

От края на май двамата братя Бобокови са обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Впоследствие Пламен Бобоков беше обвинен и в търговия с влияние заедно с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, а в края на ноември бизнесменът получи и обвинение за държане на нерегистрирани археологически обекти.

Месец по-рано Бобоков свърза пред Свободна Европа тези разследвания с намерение на Делян Пеевски "да открадне" част от бизнеса на двамата братя. Тогава също потърсихме за коментар депутата на ДПС, но нито той, нито партийният пресцентър, отговориха на въпросите ни.

Американският специализиран сайт ForeignLobby, който следи регистрите на лобистите и техните договори, вижда връзка между това, че Пеевски точно сега наема лобистка фирма, и действията на братя Бобокови в САЩ. Изданието припомня, че Бобокови и съпругата на обвиняемия собственик на "Винпром Карнобат" Миню Стайков са наели също лобистка компания, за да информират американските законодатели за "криминалното превземане на държавата и бизнеса" в България.

В момента Стайков е подсъдим пред Специализирания наказателен съд по обвинения за злоупотреба с еврофондове. Материалите по това дело бяха отделени от все още висящото разследване срещу него за данъчни измами, пране на пари и производство на цигари без бандерол.

Делата срещу братя Бобокови, Миню Стайков, Николай и Евгения Баневи, Ветко и Маринела Арабаджиеви и съиздателя на "Капитал" Иво Прокопиев многократно са посочвани от главния прокурор Иван Гешев като истинската причина за всички критики срещу него и държавното обвинение. Същата позиция защитават и изданията на Делян Пеевски и гравитиращите около тях сайтове.

Колко плаща Пеевски

Това не е първото партньорство между депутата от ДПС и BGR. През 2017 г. отново “Авиора Консулт” на Александър Ангелов наема фирмата. Това става веднага след като бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев инициира процедура по т.нар. закон Магнитски и изпрати документи срещу Делян Пеевски и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Обвиняемият Василев тогава твърдеше, че посочените от него лица са присвоили 1.5 млрд. долара от КТБ с помощта на държавните институции.

Законът „Магнитски“, кръстен на руския адвокат Сергей Магнитски, е насочен срещу нарушители на човешки права, които може и да не са държавни служители, и срещу лица на публични длъжности, съпричастни към корупция в големи размери. Санкциите по закона „Магнитски“ се налагат с подписа на американския президент и предвиждат забрана за влизане в САЩ и блокиране на движима и недвижима собственост на територията на страната.

Според ForeignLobby, Делян Пеевски е платил на BGR малко над 900 000 долара за услугите от 2017 до 2019 г.

Настоящият договор е за 30 хиляди долара месечно и за срок от 6 месеца. Той предвижда също допълнително покриване на разходи като международни и вътрешни полети, настаняване, сметки от ресторанти.

Освен инициативите на Цветан Василев и Бобокови, в Съединените щати има и друг сюжет, който е свързан с Делян Пеевски. Преди 2 години срещу него беше заведен иск в Южния район на Ню Йорк по закона РИКО, който преследва случаи на рекет и корупция. Искът е подаден от три фирми по повод провалена имотна сделка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

  • 16x9 Image

    Тод Принс

    Тод Принс е старши кореспондент на Радио Свободна Европа във Вашингтон.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG