Връзки за достъпност

Извънредни новини

Празници по време на карантина. Какви нови мерки взимат европейските държави


Вечерен час, пълна карантина и затворени търговски обекти. Така ще изглеждат много европейски държави по празниците заради наложените ограничения срещу разпространението на коронавируса. Това се налага заради нарастващия брой заразени и хоспитализирани на много места.

Австрия се подготвя за трета карантина заради COVID-19 след Коледа, която ще продължи до 18 януари, предаде Ройтерс. Карантината ще продължи по-дълго за тези, които не се тестват, докато хората, чийто резултат е отрицателен, ще могат да излязат от нея. Междувременно канцлерът Себастиан Курц съобщи, че ваксинирането на населението в страната ще започне на 27 декември. "Колкото по-скоро започнем да ваксинираме в Европейския съюз, толкова по-добре”, каза той.

Строгите ограничения и мерки в Гърция остават в сила до 7 януари. От петък е задължителната тридневна карантина за влизащите в страната, съобщи БНР. Междувременно в три общини в област Атика беше наложена строга карантина. Само аптеки и хранителни магазини са отворени, а излизане от дома е позволено за отиване на работа и при спешен случай.

Със 1155 новозаразени за денонощие и 78 починали от вируса Гърция показва положителна промяна на епидемиологичната обстановка. От Министерството по защита на гражданите все пак предупреждиха, че при увеличаване на новозаразените е възможно за празниците да се наложи забрана за напускане на домовете.

Милиони във Великобритания се подготвят за по-строги ограничителни мерки на фона на увеличаващите се случаи на заразени с COVID- 19. От 26 декември в Северна Ирландия влиза в сила 6-седмично затваряне, известно като локдаун. По-сериозно е положението в Югоизточна и Източна Англия, а столицата Лондон оглави класацията в цяла Великобритания със 340 заразени на 100 000 души население.

Шотландия също не изключиха локдаун след коледните празници. Дона Киниър, ръководител на Кралския колеж за медицинско обслужване, критикува британските власти за решението за 5-дневното облекчаване на мерките по Коледа. Според нея това ще доведе до повече смъртни случаи и претоварване на здравната система.

От 23:00 часа в новогодишната нощ в Португалия влиза в сила полицейски час, съобщи премиерът Антониу Коща, цитиран от Ройтерс и БТА. Целта е да се ограничи разпространението на коронавируса в тази по традиция много оживена нощ, посочва премиерът.

В Португалия в момента действа извънредно положение, което ще трае до 7 януари. Забранено е движението на обществени места от 23:00 до 5:00 ч. през работната седмица и от 13:00 до 5:00 ч. през почивните дни. Ограниченията засягат 113 общини.

Полша ще наложи национална карантина от 28 декември до 17 януари, която ще включва затваряне на всички хотели, ски писти и молове, съобщи здравният министър Адам Неджелски, цитиран от Франс прес. Само хранителните магазини, аптеките и някои други търговски обекти ще останат отворени.Полската здравна система се бори с втора вълна на пандемията от коронавируса, като през ноември бяха достигнати върхови стойности от 27 000 новозаразени на ден.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG