Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ се готви да избере нов и по-малък състав на Комисията по досиетата


Народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов е един от вносителите на текстовете

Предложение за намаляване на числения състав на Комисията по досиетата от девет на петима души, предвижда проект, внесен в парламента от ГЕРБ и "Обединени патриоти" в края на миналата седмица. Комисията проверява кандидатите за различни публични длъжности дали са били служители или сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана по време на комунистическия режим.

Комисията е оглавявана от бившия народен представител Евтим Костадинов (БСП) от създаването й през 2007 г. Последният 5-годишен мандат на състава изтече още през 2017 г., но той така и не беше обновен, а избраните членове продължаваха да изпълняват своите задължения. Тогава ГЕРБ предложи Антон Тодоров (ГЕРБ) за председател на комисията. След остра обществена реакция процедурата беше замразена.

Три месеца преди да изтече мандатът на това управление обаче ГЕРБ и "Обединени патриоти" възприемат нов подход и предлагат съкрщаване на състава на комисията.

Защо

В мотивите на законопроекта вносителите казват, че с него “заявяваме категоричната си позиция, че комисията трябва да продължи своята дейност“. Като аргумент за намаляването на членовете на комисията е посочено, че “подобен състав според действащото законодателство имат други независими държавни органи, които осъществяват държавната политика в определени сфери“.

Промяната на броя на членовете на Комисията обаче е обвързана с избора на нов неин състав. В законопроекта се предвижда в едномесечен срок от влизането на поправките в сила, Народното събрание да избере нови членове.

В мотивите се признава, че комисията има особено важно занчение за разкриването на документите от бившите силови служби на тоталитарния режим, както и че досега са проверени стотици хиляди души на различни обществени позиции - включително и кандидатите за участие в различни видове избори.

Възможност за политическа цензура

Ако поправките минат бързо, планът на управляващите е още този парламент да направи избора на новия състав.

Потърсен за коментар настоящият председател на Комисията по досиетата Евтим Костадинов каза пред Свободна Европа, че тази част от внесените текстове не са обсъждани с представители на комисията. “Това си е решение на управляващите”, каза Костадинов, но уточни, че то “носи някои рискове”.

Едно е да повлияеш на девтима души, друго е на петима.

“Комисията по досиетата има състав от деветима души, за да има максимално широк политически консенсус. С тази идея сме 9 души, а не петима, като повечето държавни органи”, обясни той. По думите му ако членовете на комисията бъдат намалени до петима души, може да се появят “опасения от политическо вмешателство”.

Костадинов каза, че “при петима души може да се повлияе по-лесно на гласуването и това да доведе до евентуално скриване на някое име, което е било съпричастно с бившия репресивен апарат”.

“Едно е да повлияеш на девет души, друго е на петима. Второто е по-лесно”, каза той. И добави, че това е "възможност за политическа цензура".

Премахване на съдебната "цензура"

Костадинов каза още, че управляващите са се вслушали в проблем, за който комисията е алармирала. Така в същия законорпеокт, с който се намалява съставът на комисияа, се прецизират и текстове, така че да се премахне съдебната "цензура" над решенията на комисията по досиетата, ако тя огласи публично името на един и същи агент на Държавна сигурност повече от веднъж.

По повода имаше тълкувателно дело във Върховния административен съд заради разнопосочна съдебна практика, появила се в последните години.

“Ние дадохме становище. Виждаме, че е разписано”, каза Костадинов.

Ако тази част от проекта бъде приет, комисията ще може без проблем да обявява по няколко пъти един и същи агент на тайните служби.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG